Izložba „Memento mori“ Lane Miličić postavljena u Muzeju grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Samostalna izložba mlade umjetnice Lane Miličić iz Sarajeva postavljena je u Muzeju grada Zenice povodom Dana državnosti BiH.

Izložba nazvana „Memento mori“, uz skice, crteže i slike uključuje i video instalaciju koja prikazuje život umjetnika, odnosno pojedinca generalno, tokom izolacije zbog epidemije Corona virusa.

“Lana je tokom samoizolacije crtala, slikala i snimala video materijale o tome kako umjetnica živi u takvim vanrednim okolnostima. Ona je uprkos bolesti našla snage da stvara, i tih 15 dana je polučilo ovu izložbu. Nije slučajno da se zove „Memento mori (Sjeti se smrti)“. Znači uprkos smrti i Covidu, umjetnost je iznad svega“, kaže direktor Muzeja grada Zenice, Adnadin Jašarević.

Uz napomenu da nije historičar umjetnosti on smatra likovni izričaj Lane Miličić dopadljivim i već znatno izgrađenim.

“Meni se dopada kako radi. Ima odličan crtež i slobodnu ruku kada je riječ o slikarstvu. Umjetnički je „divlja“ i očekujem da uzraste u sjajnu slikarku“, ističe Jašarević.

U katalogu za izložbu, umjetnica Lana Miličić kaže kako nas „Memento mori“ treba podsjetiti na vlastitu prolaznost, ali i ponavljanje, jer nam je ova godina omogućila bolje upoznavanje sebe samih i našeg okruženja.

Prave vrijednosti, poručuje umjetnica, su se trebale prepoznati i pozitivne promjene trebaju nastupiti u novom ciklusu koji dolazi.

Lana Miličić je magistrica slikarstva i ovo je njena treća samostalna izložba koja je dio ciklusa „Umjetnost u izolaciji“ odnosno „Quarantine stories“. Prve dvije su tokom augusta postavljene u Sarajevu. (D. T.)