Nakon što je Eko forum podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih za onečišćenje zraka u Zenici, Tužilaštvo ZDK naredilo obustavu istrage

Pet godina nakon što je Eko forum podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih za onečišćenje zraka u Zenici, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je donijelo naredbu o obustavi istrage.

Krivičnu prijavu za svjesno ugrožavanje okoliša, Eko forum je podnio protiv rukovodilaca kompanije ArcelorMittal, Federalne uprave za inspekcije i Ministarstva okoliša i turizma, u septembru 2015. godine.

Istraga po tužbi Eko foruma trebalo je da pokaže da je rukovodstvo ArcelorMittala do momenta podnošenja krivične prijave propustilo da na pogonima Aglomeracije, Koksare i BOF-ove Čeličane postavi odgovarajuće naprave za prečišćavanje i da je time svjesno dopustilo da se u pogon stave uređaji koji zagađuju okolinu.

U obrazloženju naredbe o obustavi istrage protiv ArcelorMittala, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona za to ne nalazi dokaze.

Posljedice koje su nastale nekontrolisanim emisijama kroz krov čeličane prouzrokovane su, prema obrazloženju iz Tužilaštva, u okviru zakonskih propisa, jer je Federalno ministarstvo stalno prolongiralo rokove iz okolinskih dozvola.

Ovakve kvalifikacije Eko forum smatra čistim izgovorom za neogovorno ponašanje najvećeg zagađivača u Zenici.

„Postoji studija Instuituta za zdravlje i sigurnost hrane koja je povezala zagađenje zraka i zdravlje ljudi, postoji izvještaj o stanju okoliša i registar, u kojem tačno stoji koliki je udio kućnih ložišta, saobraćaja i industrijskih postrojenja u zagađenju. Ko želi, može uspotaviti relaciju. Ako ne želi onda smišlja izgovore“, ocjenjuje predsjednik Upravog odbora Eko foruma Zenica, prof. Samir Lemeš.

Prema tumačenju iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, ništa ne dokazuje ni da je kompanija ArcelorMittal isključivi krivac za onečišćenje okoliša i ugrožavanje zdravlja Zeničana. Činjenica je da je ArcelorMittal zagađivao okoliš i time možda ugrožavao život i zdravlje stanovništva, ali je to činio nesvjesno i u skladu sa zakonom.

„Stoji da se ne može utvrditi da je isključivi krivac za ugrožavanje zdravlja Zeničana ArcelorMittal. Niko ne tvrdi da je isključivi, ali doprinosi na način na koji djeluje. Kašnjenje ekoloških projekata 10 ili 12 godina naravno da ima posljedice. Tužilaštvo je to ignorisalo“, kaže Lemeš.

Ovo je jedna od nekoliko krivičnih prijava koje su protiv ArcelorMittala podnijeli građani Zenice. Krivičnom prijavom je obuhvaćena i odgovornost nadležnih inspekcijskih organa i Ministarstva okoliša i turizma Federacije. Taj njen dio je prethodno osporilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Ovakvom odlukom, poručuje Eko forum, Tužilaštvo je poslalo poruku svim zagađivačima, stranim investitorima i državnim institucijama da mogu raditi šta žele, jer za to će platiti samo simbolične prekršajne kazne. Toliko vrijedi zdravlje Zeničana o kojem se niko ne brine, zaključuje Eko forum, koji najavljuje dalju pravnu borbu.