Izgrađeno 11 kilometara autoceste na Zeničkoj obilaznici

Javno preduzeće Autoceste FBiH, uspješno je završilo izgradnju Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru Vc.

Zenička obilaznica se sastoji se od tri poddionice: Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i Donja Gračanica – Tunel Zenica, a njenom izgradnjom povezani su Zenica sjever i Zenica jug na autoputu.

Ukupna investicijska vrijednost radova iznosila je 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem međunarodnih financijskih institucija, kao i bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan.

Radove su izvodile ugledne domaće i strane kompanije.

Osim puštanja završetka radova Zeničke obilaznice, u ovoj se regiji trenutno provode i aktivnosti na izgradnji poddionica Vranduk – Ponirak i Ponirak – Vraca, a prošle sedmice je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru potpisan i Ugovor za izgradnju dionice Popikuše – Nemila, čime se aktivna gradilišta pomiču dalje, prema sjeveru Bosne i Hercegovine, saopštavaju, između ostalog, iz ovog Javnog preduzeća. (V. J.)