BiH od MMF-a traži čak 1,5 milijardi KM, svakih sedam dana iznos poraste za 100 miliona

FOTO: faktor.ba

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Vijeću ministara, BiH od MMF-a traži sklapanje trogodišnjeg aranžmana u iznosu od 750 miliona eura ili 1,5 milijardi KM, a u obrazloženju zahtjeva stoji da će se sredstva koristiti za ublažavanje negativnih posljedica drugog talasa pandemije koronavirusa.

Zanimljivo je da kako prolazi vrijeme, raste iznos koji bh. vlasti potražuju te kako je prvotna milijarda “skočila” na 1,4 milijarde KM, o čemu je naš portal prvi pisao, te kako je zahtjev sada stao na ogromnih 750 miliona eura.

Kako saznajemo, Vijeće ministara želi u januaru dobiti pola od tih sredstava, a MMF-u naglašavaju da za njih ne žele nikakve uvjete, jer je zdravstveni sektor pod ogromnim udarom i neophodna je brza reakcija.

Međunarodni kreditori, kako nam je rečeno, direktno bi željeli komunicirati s nižim nivoima vlasti, entitetima i kantonima te njima doznačavati sredstva shodno ispunjavanju uslova i reformskih procesa koji su stavljeni pred bh. vlasti.

Informacije o nivou zaduživanja iz ekonomskih krugova dočekane su kritikama, a vlastima se zamjera što nema želje za rezovima u javnoj upravi, smanjenje plata i potrošnje.

Uz ranije zaduživanje od 330 miliona eura, BiH u ovoj godini povećava svoju zaduženost za čak 30 posto.

 

klix.ba