U ponedjeljak počinje vakcinacija protiv gripe

FOTO: Pixsell

U Bosni i Hercegovini svakodnevno veliki broj smrtnih slučajeva. Jučer je preminulo 70 osoba, ali je nešto manji broj novozaraženih u odnosu na prethodne dane – 1.255. Jesmo li blizu kolektivnom imunitetu niko se ne usuđuje predviđati, stoga je u Republici Srpskoj počelo serološko ispitivanje. Dobra vijest je i da je u BiH stigla vakcina protiv sezonske gripe. Početak vakcinacije očekuje se u ponedeljak.

Apel struke. Neophodna je što masovnija vakcinacija protiv sezonskog gripa, kako bi se izbjegle komplikacije zbog širenja virusa korona.

Odgovor institucija. Vakcina je u zemlju stigla danas – 17. novembra.

“Koliko nas je dobavljač upoznao, vakcine su stigle u BiH u toku su procedure carinjenja i ostale papirologije. Što se tiče saglasnosti Agencije za lijekove ona je dobijena. Mi očekujemo isporuku prema Institutu jer ista vakcina se koristi i u RS i u FBiH”, kaže Branislav Zeljković, direktor instituta za javno zdravlje.

Iz Federalnog instituta za javno zdravstvo su nešto precizniji, kažu vakcine su u skladištu, a narednih dana biće distribuisane prema kantonima…

“Zvanični početak cijepljenja protiv sezonske gripe očekuje se u ponedjeljak. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je naručio 13.500 doza cjepiva protiv sezonske gripe, za cijepljenje zdravstvenih radnika na području Federacije BiH”.

Vakcinacija protiv gripa je dobrovoljna, a prioritet su osim zdravstvenih radnika i osobe starije od 65 godina, te hronični bolesnici.

“Moramo biti vrlo otvoreni prema javnosti. Vakcinacija protiv gripe ne spriječava u potpunosti obolijevanje. Jedan broj pacijenata može da dobije gripu, ali ako dobije, dobit će blagu klliničku sliku”, pojašnjava Zerema Obradović, epidemiolog.

Za razliku od BiH stanovništvu susjednih zemalja vakcina je bila dostupna prošlog mjeseca. Činjenica da još niko u zdravstvenim ustanovama BiH nije vakcinisan nailazi na neodobravanje građana.

Institucije BiH kaskaju i sa nabavkom lijekova, do sada nema pokušaja primjene krvne plazme u liječenju covid pacijenata, a tek korak naprijed ostvaren je u RS, počela su serološka ispitivanja. Cilj je utvrditi kakav je kolektivni imunitet, tačnije koji procenat stanovništva ima imunitet na korona virus.

 

N1