Zmajevi danas protiv Nizozemske, minimalne šanse za opstanak u A Ligi nacija

FOTO: NS BiH

Nakon neuspješnog testa u prijateljskom meču s Iranom na Koševu (0:2), naša reprezentacija će pokušati izboriti opstanak u A Ligi nacija, ali za to su šanse minimalne.

U našoj grupi 1 A Lige nacija Poljska ima sedam, Italija šest, Nizozemska pet, a Bosna i Hercegovina dva boda i jasno je da Zmajevima treba čudo i praktično dvije pobjede u duelu s favorizovanim Nizozemcima i Italijanima kako bi ostali u eliti.

Također u igri je borba za opstanak u trećem šeširu najboljih evropskih selekcija pred decembarski žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo, a poslije poraza od Irana na live FIFA rang listi prestigle su nas selekcije Grčke i Finske pa je prilično izvjesno da ćemo ispasti u četvrti šešir.

Blijeda partija protiv Irana na ulijeva mnogo nade da možemo napraviti nešto više protiv Nizozemske i Italije, a dodatni hendikep za našu selekciju je i neigranje kapitena Edina Džeke koji je još ranije otpao zbog koronavirusa.

Haris Hajradinović, Ajdin Hasić i Samir Zeljković uoči meča s Iranom su također bili pozitivni na koronavirus, a u međuvremenu stigla je vijest da zbog akumuliranih žutih kartona u mladoj reprezentaciji pravo nastupa nema ni Ermedin Demirović.

“Sigurno ćemo pokušati uraditi najbolje što možemo, imali smo nesreću da smo izgubili ovaj meč protiv Irana i tako smo pokvarili pripreme za nastup protiv Nizozemske. Vjerujem da igrači nakon svih odigranih mečeva i na ovom će biti odgovorni, jaki i snažni, ne želimo se pravdati, idemo od utakmice do utakmice i vidjet ćemo šta će biti. I mi možemo odigrati dobar meč i nadati se dobrom rezultatu. Ima nekoliko igrača koji nisu tu, svaki igrač je važan, ali imamo momke koji žele igrati i koji se žele dokazati u reprezentaciji i ja vjerujem u sve njih. Imali smo i ranije probleme s koronavirusom, a kako je ostalima, tako je i nama”, rekao je u najavi meča selektor Dušan Bajević.

S druge strane, nizozemski selektor Frank de Boer neće moći računati na nogometaša Tottenhama Stevena Bergwijna, a ranije je zbog povrede otpao prvi golman Jasper Cillessen.

Podsjetimo, u prvom meču ove dvije selekcije igranom prošlog mjeseca u Zenici na stadionu Bilino polje bilo je neriješeno 0:0.

Susret Nizozemska – BiH igra se danas na Johan Cruijff Areni od 18 sati uz direktan TV prijenos na kanalu Nova BH te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.

Tabela:

klix.ba