U zeničkom BNP-u počele probe za novu predstavu ,„Sakati Bili sa Inišmana“

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su počele probe za novu predstavu „Sakati Bili sa Inišmana“ prema tekstu Martina McDonagha, a u režiji Predraga Štrbca. Premijerna izvedba predstave se očekuje u mjesecu decembru, ukoliko higijensko-epidemiološke mjere budu povoljne za izvedbu pozorišne premijere.

Reditelj Štrbac je povodom početka rada na projektu izjavio: „'Sakati Bili’ je veselo-tragična, komično-ozbiljna, oporo-urnebesna priča o fenomenu bega:  od samoga sebe, od sopstvenog života, od ograničavajućih okolnosti i situacije u kojoj se čovek nalazi; bega od sivila i neuspeha, rutine, beznadežnosti, besciljnosti i ispraznosti. I, paradoksalno, upravo otkrivanje vrednosti soptvenog života i življenja njega umesto bežanja od istog. Veselo, drsko, emotivno, ljudski kako MekDona zna da napiše.“

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Tamara Miličević-Stilić. Scenografija predstave je povjerena Vedranu Hrustanoviću, a kostimografija Eni Begičević-Čeliković. Za muziku predstave je zadužen Igor Kasapović, a jezičku adaptaciju potpisuje Merima Handanović.