Alen Kapković: Naša djeca zaslužuju bolje i više, a glas za Fuada Kasumovića i Zeničku inicijativu KF upravo to znači

Na listi “Zeničke inicijative Kasumović Fuad” pod rednim brojem 11 na nedjeljnim lokalnim izborima za Gradsko vijeće Zenica nalazi se ime Alena Kapkovića. Tridesetšestogodišnji direktor “Aura osiguranja” za FBiH, nije imao političkog iskustva, te mu je ovo prvo pojavljivanje na izborima. U Nemili gdje živi, Alen se duži niz godina bavi privatnim biznisom.

Društveno je aktivan, oženjen, otac dvoje djece, poznat po svome humanitarnom aktivizmu. Slobodno vrijeme provodi u prirodi, sa prijateljima, porodicom, na atletskim terenima…

Poznati ste kao lokalpatriota, aktivno djelujete u svojoj lokalnoj zajednici za društvenu korist, pomažete i pojedincima. Dolazite iz Nemile, šta je to što Nemili nedostaje i na čemu ćete raditi kao budući vijećnik kako bi uslove za život stanovnika Nemilskog kraja podigli na viši nivo?

– Nemila je nekada bila ekonomski i trgovački centar. Nažalost zbog zapostavljenosti od strane vlasti koja je vladala do 2016. godine, godinama se nažalost iz Nemile odlazi čak i u Begov Han u općini Žepče. U Nemili su se zadnjih godina otvarale samo kladionice I poneka trgovina. Gradonačelnik Fuad Kasumović rekonstruisao je društveni dom, uradio igralište za djecu, asfaltirao, stvari su se pokrenule sa mrtve tačke i kao budući vijećnik zalagat ću se da se uredi centralni trg i da se zainteresovanim poduzetnicima omogući da investiraju u svaku slobodnu površinu.

Postoji percepcija neravnomjernog ulaganja u gradska i ruralna područja – oni sa sela kažu sve ode u grad i obrnuto. Kako promjeniti taj način razmišljanja i obezbjediti zadovoljstvo građana i na selu i u gradu?

– Teško je zadovoljiti aspiracije svakog od 120.000 građana. Dvadeset godina se spavalo, sela su bila zapuštena i bilo je logično da se investira i pomogne stanovništvu zapuštenih mjesnih zajednica na periferiji grada. U gradonačelnikov rad imam apsolutno povjerenje i znam da kod njega nema favorizovanja po bilo kojem osnovu. Zenica treba biti po mjeri svakog gtađanina j svi trebaju imati iste uslove za rad i život.

Kao gradski vijećnik potrebno je osluškivati potrebe građana i raditi u njihovom interesu, u tom kontekstu bitna je uloga mjesnih zajednica u komunikaciji sa nosiocima vlasti – koliku važnost u svom program, ali i budućem radu ako budete izabrani ćete posvetiti ovom segment, kako ga urediti i učiniti efikasnijim?

U prethodne četiri godine gradonačelnik je pokrenuo razvoj sela i prigradskih mjesnih zajednica, povećani su poticaji do rekordnih iznosa, poboljšana putna infrastruktura. Moja podrška apsolutno u tom pravcu neće izostati, kao ni razvoju privrede. Poticaji privrednicima, otvaranje poslovnih zona, na tome ću ustarajati. U narednom periodu bit će završena izgradnja autoceste na koridiru 5c kroz Zenicu gdje naš grad i privrednici, pa i turizam, trebaju vidjeti svoju novu šansu. Uostalom, u svom prvom mandatu gradonačelnik Kasumović pokrenuo je sve što nas građane tišti i očekujem da ću učešćem u radu Gradskog vijeća Zenica dati veliki doprinos razvoju Zenice koja će, uvjeren sam, u iduće četiri godine doživjeti preporod.

Dolazite iz realnog sektora, pandemija korona virusa svakako je ostavila posljedice i na sektor u kojem Vi djelujete, pandemija i njeni negativni efekti će se sigurno osjetiti i u narednom periodu, a ovaj problem svakako će morati biti u fokusu i lokalnih vlasti – kako djelovati na saniranju štete sa lokalnog nivoa i pomoći privredi i ugroženim pojedinicima da prebrode ovu krizu?

Gradska vlast i Gradsko vijeće i do sada su pružali podršku privednicima. U zavisnosti od punjenja budžeta apsolutno sam za pomoć u ublažavanu krize koju je uzrokovala pandemija. Istovremeno, zalagat cu se da se adekvatno vrijednuju i nagrade doprinosi zdravstvenih radnika, policajaca, ekipa civilne zaštite…

Postoji zabrinutost da će zbog pandemije biti i manja izlaznost na izborima, Vaša poruka biračima, javnost je svjesna da manja izlaznost ide na ruku pojedinim partijama, pogotovo onima na vlasti.

– Uvjeren sam da građani jedva čekaju da ne gledaju pojedina lica u Gradskom vijeću. Svi smo umorni od njihovih opstrukcija i demagogije. Pozivam Zeničane da u što većem broju iskoriste svoje demokratsko pravo, daju glas ljudima koji će raditi u interesu Zenice i stanovnika ovog grada. Mi u „Zeničkoj inicijativi Kasumović Fuad” mislimo globalno, a djelovat ćemo lokalno. Naš cilj je evropska Zenica, po mjeri svih građana. Naša djeca zaslužuju bolje i više, a glas za Fuada Kasumovića i ljude sa liste Zeničaka inicijativa KF upravo to znači.

Za kraj, Zenička inicijativa je relativno mlad politički projekat, šta je njegov cilj i kako će Vaši vijećnici djelovati i raditi u Vijeću u naredne četiri godine?

– Parkinzi, regulacioni plan, bolji uslovi za privredu, uvođenje novih olakšica za građane… Želimo pomoći da se sredstva za sport koja se također rekordno izdvajaju, još kvalitetnije usmjeravaju, s ciljem postizanja vrhunskih rezultata sportista i klubova iz Zenice. U turizmu imamo dosta prostora za napredak, sada kada gradonačelnik počne sa gradnjom novih bazena, kada se uredi putna infrastruktura za Smetove, bit će to druga priča za investitore. Očekujem da će i FBiH deblokirati Zenicu i dozvoliti privatizaciju odmarališta na Bistričaku, hotela Internacional, a oko našeg grada ima toliko lijepih destinacija gdje trebamo privući ljubitelje prirode.