FOTO: “Aprilski salon” otvoren u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Tradicionalna izložba zeničkih likovnih umjetnika, “Aprilski salon”, otvorena je ovog četvrtka na očima javnosti u holu Tržnog centra Džananović. Ovo je prva godina da se sa djelima zeničkih umjetnika, pridodatim ovoj jedinstvenoj postavci, izlazi iz okvira klasičnog galerijskog prostora u institucijama kulture, poput Muzeja i Bosanskog narodnog pozorišta, gdje su se izložbe priređivale već cijelu jednu deceniju.  

Osim toga, ove godine, situacija zbog pandemije koronavirusa, usložnila je organizacijske pripreme, pa je ovu izložbu, uz ogroman napor, bilo moguće otvoriti tek šest mjeseci kasnije.

Društvo likovnih umjetnika Zenice ove je godine na jednom mjestu uspjelo izložiti djela 11 zeničkih autora. Svega njih nekoliko trenutno živi i stvara u rodnoj Zenici. Ostali žive i rade u inostranstvu, u Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj.

Izložbu je nakon uvodne riječi domaćina, akademskog slikara, Muhameda Bajramovića, otvorio selektor ovogodišnjeg Aprilskog salona, historičar umjetnosti, Marin Ivanović, likovni kritičar i nekadašnji direktor dubrovačke galerije.

“Sve u vezi ove izložbe je neobično. Aprilski salon koji se otvara u novembru je zaista nešto nesvakidašnje. No, činjenica da ova izložba nije od jučer, da postoji u nekoj formi još od ‘74. godine, legitimiše je kao događaj kojem treba pristupiti sa ozbilljnošću”, kaže selektor Aprilskog salona, Marin Ivanović.

Dodaje da već poznaje sve zeničke likovne umjetnike, kojih je najveći broj posvuda u svijetu, osim u rodnom gradu.

“Skupne izložbe, koje nisu tematski određene, nije lako staviti na jedno mjesto i u jedan prostor, a da dobro funkcionišu. Ova je izložba to postigla. Taj broj različitih, individualnih poetika dobro fukcioniše i kao cjelina”, ocijenio je Ivanović.

Aprilski salon bit će otvoren do 25. novembra. Sadrži djela iz kolekcija zeničkih slikara više generacija i raznovrsnih afiniteta: Muhameda Bajramovića, Miroslava Šetke, Jasmina Kukavice, Ante Kajinića, Irfana Handukića, Igora Grgurevića, Jelenka Butine, Josipa Jozića, Miroslava Lovrića, Ante Čabraje i Ivana Mijatovića.

Salon je izmješten izvan galerijskog prostora, na drugom spratu hola Tržnog centra Džananović, jer su djela mnogobrojna, a i s namjerom organizatora da ponovo ukažu na to da u Zenici, pored žive aktivnosti brojnih likovnih umjetnika, ne postoji Gradska galerija. (S. S.)