Na kraju oktobra na prostoru Grada Zenice 18.643 nezaposlene osobe

FOTO: Zenicainfo.ba

“Na kraju oktobra na prostoru Grada Zenice bile su 18.643 nezaposlene osobe, a taj broj je za 180 osoba ili za nešto manje od 1 % manji u odnosu na stanje u septembru”, potvrdio nam je Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice.

Među nezaposlenima je 60 % žena, a gledano prema stručnoj spremi na posao čeka najviše visokokvalifikovanog i kvalifikovanog kadra 36,01 %, a potom nezaposleni sa srednjom stručnom spremom njih 26,57 %, te onih bez kvalifikacija, također sa procentom većim od 26 %. Na evidenciji nezaposlenih krajem oktobra, a na prostoru Grada Zenice, najmanji broj je osoba sa nižom spremom i polukvalifikovanih radnika, njih 3,6 %.

“Ako poredimo stanje sa periodom karantina, odnosno lockdowna, a to je period april i početak maja ove godine, kada su na prostoru Grada Zenice bile 19.324 nezaposlene osobe, možemo reći da se stanje sa brojem nezaposlenih sada stabilizuje”, ističe šef zeničkog Biroa rada, napominjući da treba imati u vidu da se periodu između maja i oktobra na Biro prijavio i veliki broj završenih srednjoškolaca i studenata.

“Potražnja za kadrovima na našem prostoru trenutno je smanjena i zahtjevi poslodavaca za zapošljavanjem preko Biro rada samo su sporadični slučajevi, a pretpostavljamo da je razlog tome što poslodavci sada u slučaju potrebe zapošljavaju svoje stare radnike, koji su im radili prije otpuštanja početkom karatnina”, navodi Saudin Burić, šef Biroa rada Grada Zenice. (V. Jovanović)