“Duh Asiza” uživo na RTVZE: Godišnje priznanje, Zenička povelja mira bit će dodijeljena arhimandritu Danilu Pavloviću

Međureligijska kulturna manifestacija “Duh Asiza” bit će održana po 11. put u organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici. Kao i uvijek, i ovog puta organizatori žele iz svog grada poslati poruke nade, vjere, ljubavi i dobra. Manifestacija će biti održana u petak, 6. novembra s početkom u 19 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. U crkvi sv. Ilije Proroka bit će samo vjerski službenici i izvođači, dok će naši sugrađani svečanost pratiti putem direktnog televizijskog prijenosa u programu RTV Zenica. 

Tradicionalno godišnje priznanje, Zenička povelja mira, ove godine će biti dodijeljeno arhimandritu Danilu Pavloviću, igumanu manastira Žitomislići, za doprinos i podršku međureligijskom dijalogu u našoj zemlji.

Danilo Pavlović

„Mnogo toga nam u našoj zajedničkoj domovini nedostaje, a mi smo zajedno pozvani da u naše društvene narative unosimo optimizam – uprkos svemu. Nalazimo se u doba velikih izazova, rasta bolesti ali i rasta etnonacionalizama koji se uvijek bude u izbornim godinama, zato nam je još i više važno asišku poruku odaslati što je dalje moguće”, saopšteno je iz Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici.

Inače, u Asizu su se 27. oktobra 1986. godine susreli vjerski poglavari svih svjetskih religija, kako bi molili za mir. U svijetu, u kojem su u brojne ratove više ili manje bile upletene sve religije i bile ugrožene u svojoj opstojnosti zbog društvene i prirodne nesigurnosti, ovaj je susret probudio nadu u pozitivnu moć religija da budu osnova boljega svijeta mira, ljudskih prava i solidarnosti, te je nadahnuo mirovni, dijaloški i ekumenski pokret po cijelome svijetu.

Bosanski franjevci su odmah po svršetku rata u Bosni i Hercegovini započeli raditi na izgradnji narušenog mira i povjerenja među ljudima. Njihov napor oko toga ogleda se u dugogodišnjem organizovanju Duha Asiza u Sarajevu i osnivanju međureligijskog zbora Pontanima.

U Zenici ove susrete tradicionalno organizuje Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici. (S. S.)