SLIKE 11 ZENIČKIH AUTORA: “Aprilski salon” od četvrtka u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Aprilski salon je tradicija koju zenički likovni umjetnici njeguju decenijama. Ove godine situacija zbog pandemije koronavirusa, usložnila je organizacijske pripreme, pa će ovu izložbu biti moguće otvoriti tek šest mjeseci kasnije.  

Aprilski salon bit će otvoren u holu Tržnog centra Džananović u četvrtak, 5. novembra.

Društvo likovnih umjetnika Zenice ove će godine okupiti djela 11 zeničkih autora. Među njima, tek njih nekoliko trenutno živi i stvara u rodnoj Zenici.

„Kad smo tražili ideju da dignemo Aprilski salon na viši nivo, došli smo do stava da pozovemo na učešće sve Zeničane. Na ovoj izložbi sa svojim djelima bit će prisutni autori koji sad žive i rade u Kanadi, Holandiji, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj i ovo nekoliko Zeničana koji žive u Zenici”, kaže akademski slikar, Muhamed Bajramović.

Sve će biti spremno do otvorenja, 5. novembra u 19 sati. Salon je izmješten izvan galerijskog prostora, na drugom spratu hola Tržnog centra Džananović, jer su djela mnogobrojna, a i s namjerom da se ponovo ukaže na to da u Zenici, pored žive aktivnosti brojnih likovnih umjetnika, ne postoji Gradska galerija.

„Postoji jedan ozbiljan fundus likovnih djela koji nije javno izložen i stoji u depoima”, ukazuje član Društva likovnih umjetnika Zenice, Muhamed Bajramović.

„Željeli smo da likovna djela budu u neposrednoj komunikaciji s ljudima koji dođu u trgovinu i da popiju kafu, da mogu spontano ili s ciljem, da konzumiraju likovna djela”, dodaje.

Prvo društvo likovnih umjetnika Zenice osnovano je 1974. godine. Njegov primarni cilj je promocija likovne umjetnosti u Zenici i afirmacija likovne tradicije Zenice u svijetu, a još nešto sve te godine ostalo je isto: borba za izložbeni prostor primjeren gradu poput Zenice.

Selektor ovogodišnjeg Aprilskog salona je historičar umjetnosti Marin Ivanović, likovni kritičar i nekadašnji direktor dubrovačke galerije. (S. S.)