Eko-poruke u Zenici u okviru projekta „Lokalna građanska inicijativa”

FOTO: Zenicainfo.ba

Bez obzira na lošu ekološku situaciju, mladi Zenice se aktiviraju i nastoje vršnjake usmjeriti na put koji znači prosperitet. Iako nisu članovi Instituta za mlade Kult, dvoje Zeničana su dobili projekt ovog Instituta u saradnji s Gradskom upravom, na osvještenju vršnjaka ka ekološkim principima.

Riječ je o projektu „Lokalna građanska inicijativa” kroz koju mladi osmišljavaju projekte u zajednici kako bi popravili život u njoj.

“Moja kolegica i ja Salima Dračo smo osmislili tri aktivnosti. Prva je bila film na otvorenom i to smo realizirali ispred prostorija „Preporoda”, druga je bila ove eko-poruke i postavljanje istih uz Babinu rijeku i eko-čišćenje. Eko-poruke su proizišle iz neosviješenosti zajednice, koje podrazumijevaju i našu prljavu rijeku Bosnu koja bi mogla da bude prelijepa i na kraju smo shvatili da najbolje istaknuti ekološke citate s kojim budimo svijest građana i da ih postavimo na lijep i kreativan način”, kaže Muhamed Limić, napominjući da je 15 takvih poruka postavljano uz duž korita rijeke Babine i uz samo ušće te rijeke u rijeku Bosnu.

Također su planirali slične table postaviti već sutra na Smetovima, nakon što su već obavili akciju čišćenja platoa Babine rijeke u kojoj su učestvovali razni aktivisti iz brojnih NVO s područja Grada Zenica, među ostalim Omladinsko udruženje reAktiv.

“Cijeli projekt je iznosio oko 1.000 KM  i ono što očekujemo je da što više mladih vidi ovo i da ih se što više afirmiše o nevladine organizacije, kao volonteri, kao aktivisti i da shvate već jednom da ne budu više dio problema već dio rješenja”, istiće Limić. (A. H.)