Objavljen javni poziv za dodjelu 30 miliona KM izvoznicima iz Federacije BiH

FOTO: Biznis Info
Poziv koji je raspisan na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, otvoren je do 10. novembra ove godine.

Poziv je upućen privrednim društvima koja su od 1. 1. 2019. do 31.12.2019. godine ostvarila izvoz veći od 30 posto od ukupnog prihoda iz oblasti metalne, elektro i automobilske industrije, industrije građevinskog materijala i nemetala, drvne, papirne i grafičke industrije, proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće i hemijske i farmaceutske i industrije gume i plastike.

Očekuje se da Federalno ministarstvo okoliša i turizma javni poziv raspiše do kraja ove sedmice, a federalna ministarstva prometa i komunikacija i poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva naredne.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava. Pored ovog, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma je raspoređeno 30.000.000 KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20.000.000 KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10.000.000 KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Finansijska pomoć jednom korisniku ne smije prelaziti 700.000 KM, za korisnike iz sektora industrije, turističko-ugostiteljskog sektora, sektora poljoprivrede i prehrambene industrije i sektora cestovnog prijevoza putnika.

Prema Uredbi, sredstva mogu biti korištena isključivo za održavanje i poboljšanje likvidnosti, održavanje konkurentnosti izvozno orijentiranih granama industrije, kao i provedbu započetih infrastrukturnih projekata od strane poštanskih operatera, te u modernizaciju aerodroma.

Sredstva dodijeljena održanju likvidnosti namijenjena su isključivo za isplate bruto plaća i troškove poslovanja za period od 1.7.2020. godine do 31.12.2020. godine, uključujući plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od strane regulatora.

Finansijska pomoć korisnicima će biti dodjeljivana na temelju općih uslova i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava. Korisnici pomoći ne mogu smanjivati broj radnika do 31.12.2020. u odnosu na broj uposlenih 30.9.2020. godine, izuzev korisnika u oblasti aerodroma i željezničkog prometa, te javnih poštanskih operatera.

Pomoć može biti dodijeljena korisniku koji ima sjedište na teritoriji FBiH, te koji je imao pad oporezivog prometa od najmanje 40 posto u periodu od 1.4. do 30.9.2020. godine u odnosu na isti period u 2019. godini ili je izvoznik koji je ostvario izvoz veći od 30 posto od ukupnog prošlogodišnjeg prometa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.