Čerkez: Stranke bi same trebale obustaviti predizborne skupove, ne treba im naređenje

Prema posljednjim rezultatima testiranja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu korona virus je potvrđen kod 195 osoba iz 10 bh. gradova.

Kako je za N1 rekao pomoćnim federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, situacija je ozbiljna, ali i očekivana.

“Trend porasta oboljelih je u cijelom svijetu, za očekivati je i kod nas da ide taj trend. Treba pokušati da se zaustavi na način da poštujemo mjere i da se pojača nadzor nad onima koji krše mjere. Trebaju reagovati kantonalni krizni štabovi s vladama, na njima glavna odgovornost”, rekao je Čerkez.

Na pitanje da li treba zabraniti održavanje predizbornih skupova, Čerkez je rekao: “To je i pitanje opšte kulture u ovakvoj situaciji. Stranke bi same od sebe trebale napraviti taj potez i da im se ne da naređenje. Ovo je pitanje i pojedinačne i društvene odgovornosti”.

Poručio je kako niko od nas, pa ni kantonalni štabovi, ne trebaju čekati da krizni štab donese restrikcije već da sami možemo promijeniti neke stvari kako bi se zaštitili.

Apelovao je još jednom na građane da se pridržavaju mjera i preporuka kriznih štabova kako bi zaštitili sebe i ljude oko njih.

N1 BiH