ZENICA: Poštivanje Odluke o komunalnom redu

FOTO: Zenicainfo.ba

Šef Odsjeka za inspekcijske poslove u resornoj službi Grada Zenice, Zoran Marković danas je u izjavi za RTV Zenica potvrdio da se Odluka o komunalnom redu, čije odredbe propisuju oblast plakatiranja, do sada poštuje u, kako je rekao, granicama normale.

Resorna služba Grada Zenice pozvala je krajem prošle sedmice sve političke partije i stranke, liste nezavisnih kandidata i ostale učesnike izborne kampanje za Lokalne izbore u BiH u novembaru 2020. godine, da prilikom svojih propagandnih i promotivnih nastupa i djelovanja, vode računa i poštuju odredbe Odluke o komunalnom redu na području Grada Zenica i odredbe Izbornog Zakona BiH.

Zoran Marković

To uključuje postavljanje i lijepljenje predizbornih plakata, oglasa i obavještenja, transparenata, džambo plakata, štandova i drugog promotivnog materijala.

Za prekršioce odredbi Odluke o komunalnom redu općine Zenica i Izbornog Zakona BiH predviđene su i odgovarajuće upravne mjere uključujući i prinudno uklanjanje o trošku subjekta nadzora kao i prekršajne novčane sankcije. U tom smislu, nadležne inspekcije i drugi organi i tijela zadužena za praćenje i provođenje izbornog procesa će preduzimati protiv prekršioca odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Iz resorne službe Grada podsjećaju, da se plakati, oglasi, obavještenja i druge objave mogu postavljati bez saglasnosti nadležne gradske službe samo na za to predviđenim oglasnim pločama i oglasnima stubovima te u oglasnim ormarićima, dok je na ostalim mjestima to zabranjeno, a naročito na fasadama građevinskih objekata, stalnim ogradama, potpornim zidovima, drveću, rasvjetnim stubovima, stubovima saobraćajne signalizacije i drugim stubovima, energetskim i drugim postrojenjima, na trotoarima i slično. (Š. B.)