Novi granični prijelaz Doljani koštat će 4,2 miliona KM

FOTO: biznisinfo.ba

Jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske uskoro bi trebao biti potpuno renoviran. Riječ je o graničnom prijelazu Doljani gdje svakodnevno, u oba smjera, cirkulira više hiljada automobila.

Samo u jednom danu tokom turističke sezone ovim graničnim prijelazom u jednom smjeru prođe i do 6.000 vozila. Ranije su gužve na ovom prijelazu bilježene samo u ljetnim mjesecima i tokom praznika, no stupanjem na snagu posebnog režima prometovanja između BiH i Hrvatske pojavom pandemije koronavirusa gužve na Doljanima ne jenjavaju, piše Večernji list BiH. U prilog lakšem prometovanju i smanjenju gužvi svakako ne ide činjenica da ovaj granični prijelaz ima samo jednuprometnu traku u svakom smjeru.

Na neuvjetnost ovog graničnog prijelaza i brojnih drugih diljem BiH ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić upozoravao je više puta, a problem bi, barem kad su u pitanju Doljani, izgleda, trebao biti riješen iduće godine.

Kako navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izgradnja novog graničnog prijelaza Doljani stavljena je u višegodišnja kapitalna ulaganja Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

“Plan je da se sve završi u 2020. i 2021. godini”, navode iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Dodaju da se trenutačno radi geodetski elaborat koji će biti osnova da Uprava za neizravno oporezivanje BiH raspiše natječaj za izradu projektne dokumentacije.

“To očekujemo da će se završiti u ovoj godini, nakon čega će se ići u raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova”, objašnjavaju za Večernji iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Prema njihovim riječima, odabir izvođača radova, a time i sami radovi očekuju se u idućoj godini. Ukupna vrijednost izgradnje novog, suvremenog graničnog prijelaza Doljani je 4,2 miliona KM.

 

biznisinfo.ba