Udruženje “Dlan” iz Zenice organizovalo edukativnu radionicu “Upoznaj me bolje”

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje “Dlan” iz Zenice organizovalo je danas edukativnu radionicu u osnovnoj školi „Mak Dizdar“.

Tema je bila “Upoznaj me bolje”, a povod 17. oktobar, Međunarodni dan osoba sa cerebralnom paralizom. Druženje, art radionica, kratka predavanja o osobama sa cerebralnom paralizom, njihovim sposobnostima i mogućnostima i načinima na koje ih možemo integrisati u društvo i učiniti ravnopravnim, bio je koncept današnje uspjele radionice u školi “Mak Dizdar”.

“Htjeli smo”, kaže Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja “Dlan”, “da djeci ali i nastavnom osoblju, pokažemo da djeca sa poteškoćama zaslužuju našu pažnju i da budemo senzibilniji prema njima jer oni nisu bolesni. Cerebralna paraliza nije bolest, to je stanje. Pokušali smo da sve korisne informacije približimo ovoj djeci i njihovim nastavnicima. Ovaj projekat je podržao Grad Zenica kroz svoje društvene djelatnosti i na tome smo im zahvalni“.

Predstavljene su i usluge Servis centra udruženja “Dlan” za koji je rečeno da je podrška cijeloj porodici osoba sa poteškoćama, ne samo onih sa cerebralnom paralizom.

“Pozivamo cjelokupno društvo da se uključi u edukaciju na razne načine i kroz različite aktivnosti i da roditelji sa svojom djecom razgovaraju o ovoj temi i objasne ima da su osobe sa cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama, ravnopravne sa nama”, naglašava Dedić. Osobe sa poteškoćama na marginama su našeg društva, dodaje on. Barijere u ljudskim glavama je teško poruštiti, a današnja radionica je jedan od načina na koji to činimo”, zaključio je.

Projekt će se nastaviti i u narednom periodu. (D. T.)