2.4 C
Zenica
Subota, 20 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Za cijelu BiH naručeno 1.794 doze Remdesivira koji je pokazao dobre efekte...

Za cijelu BiH naručeno 1.794 doze Remdesivira koji je pokazao dobre efekte u borbi protiv COVID-19

U Kriznom štabu Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da je posljednjih dana došlo do blagog povećanja zaraženih koronavirusom, ali da to nije ništa zabrinjavajuće niti iznenađujuće.

“Evidentan je određeni rast zaraženih COVID-19 ne samo u BiH i regiji, već u cijeloj Evropi što znači da moramo biti oprezni, ušli smo u jesen. To je očekivano, ljudi s pojavom nižih temperatura više borave u zatvorenim prostorima s drugima, više je bliskih kontakata… Mi ćemo krajem sedmice sumirati brojke, ali već sada možemo reći da su nama gori bili juli i august nego septembar i početak oktobra. Sve je pod kontrolom, nemamo kritičnih situacija. U prosjeku smo koji nam govori da smo stabilni, ali moramo biti i dalje oprezni”, kaže Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje i član Kriznog štaba.

Čerkez ističe da su predvidjeli potencijalne rizike za širenje zaraze.

“Najveći nas očekuje uskoro, kada krene predizborna kampanja. Jasno smo propisali pravila koja trebaju poštivati političke stranke čime će pokazati odgovornost prema građanima”, govori Čerkez i dodaje:

“Iza nas je tridesetak dana nastave u školama i nemamo posebnih iskakanja, sve je pod kontrolom.”

U Hrvatskoj ne isključuju mogućnost da u slučaju drastičnog povećanja zaraženih ponovo uvedu karantin.

“Učinit ćemo sve da ne bude zatvaranja, pogotovo ne onakvog kakav je bio krajem marta, u aprilu i početkom maja. Naše mjere se provode dva-tri mjeseca, one predstavljaju već standard koji treba poštivati. Ne želimo eksperimentisati s njima, zato ih nismo ni olabavili. Mjere su dobre, građani ih moraju poštovati, kao i svi oni rukovodioci ili vlasnici fabrika, ustanova, preduzeća, objekata…. I ako se budemo ponašali disciplinovano, neće biti zatvaranja. U suprotnom, bit ćemo prinuđeni na restriktivne mjere”, poručio je naš sagovornik.

U borbi protiv COVID-19 BiH je u procesu nabavke lijeka Remdesivir koji se prema stručnjacima pokazao kao dobar u dosadašnjoj praksi.

“Ukupno je za cijelu državu naručeno 1.794 doze američkog antivirusnog lijeka Remdesivir, a jedna košta 354 eura. Namijenjeno je prvenstveno za teške pacijente. Lijek bi u BiH trebao stići u ovom mjesecu, a podjela će biti urađena tako da će se gledati prosjek hospalitizovanih u posljednjih sedam dana. Terapija ovim lijekom traje pet dana i pokazani su dobri efekti. Moram naglasiti da je Remdesivir 3. jula registrovan u Evropskoj uniji, a da su prve narudžbe na našem kontinentu počele u augustu”, naglašava Čerkez.

 

faktor.ba

Hide picture