FBiH izdala nove preporuke za organizovanje javnih okupljanja u narednom periodu

Kako su naveli, s obzirom na to da se koronavirus prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javnozdravstveni problem s potencijalnim posljedicama.

“Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tokom putovanja na događaj, na samom događaju, kao i nakon njega kada se učesnici vrate u svoju životnu sredinu. Organizator prilikom planiranja okupljanja mora uzeti u obzir adekvatne pripreme. U fazi planiranja neophodno je provesti odgovarajuću procjenu rizika. U ovoj procjeni u obzir treba uzeti naredbe kriznih štabova i ažurirane izvještaje o koronavirusu javnozdravstvenih institucija u BiH”, naveli su iz ZZJZFBiH.

Od specifičnih karakteristika događaja u obzir treba uzeti sljedeće:

– broj osoba na događaju, kao i gustinu rasporeda osoba,
– prirodu kontakta tokom događaja i osiguranje sjedećih mjesta,
– mogućnost organizacije na otvorenom,
– dob posjetitelja,
– dužinu trajanja događaja.

ZZJZFBiH je izdao i specifične smjernice za koronavirus

Detektirati i nadzirati pojavu covid-19 slučajeva povezanu s javnim okupljanjem:

Preporučuje se da postoji spisak zvanica, spisak posjetitelja. Neophodno je imati kontrolu ulaska na događaj. U zavisnosti od epidemiološke situacije uvesti skrining posjetitelja na simptome koronavirusa prilikom ulaska na događaj.

Primijeniti odgovarajuće mjere za sprečavanje širenja virusa:

Sve mjere propisane od nadležnih organa, kao što su: nošenje maski preko usta i nosa, održavanje fizičke distance između osoba od 1,5-2m u svakom trenutku, izbjegavanje direktnog bliskog kontakta (rukovanje, grljenje, ljubljenje), osiguranje adekvatnih higijenskih uslova (toaleti, pranje i dezinfekcija ruku).

Informisati posjetitelje o javnozdravstvenim mjerama specifičnim za sprečavanje širenja:

– Pripremiti plakate, letke i druge načine informiranja o koronavirusu.
– Planirati nadziranje provedbe ovih mjera, operativni tim/redari/policija.
– Planirati donošenja odluka u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije:

U tom slučaju možda će biti neophodno znatno smanjiti broj posjetitelja i zvanica ili čak i otkazati događaj.

Imati plan komunikacije s nadležnim zdravstvenim institucijama.

Kada je riječ o komunikaciji iz ZZJZFBiH su naveli da glavne preporuke za posjetitelje događaja moraju biti koordinirane i konzistentne.

“Moraju sadržavati okvirnu procjenu rizika od zaraze koronavirusom, savjete o mjerama prevencije, posebno o respiratornoj higijeni, higijeni ruku, nošenju zaštitnih maski preko usta i nosa. Tu su i savjeti o traženju medicinske pomoći tokom događaja, informacije o simptomima bolesti te je potrebno da se osobe koje imaju simptome povezane s koronavirusom posavjetuju s ljekarom da ne dolaze na događaj”, istaknuto je.

U operativne preporuke za smanjenje rizika od prijenosa koronavirusa, između ostalog, preporučuje se da osobe koje boluju od hroničnih bolesti ne dolaze na događaj, a to se odnosi na posjetitelje i osoblje. Također, to se isto preporučuje i za one koji razviju određene simptome.

“Promovisati respiratornu i higijenu ruku te osigurati dovoljan broj lokacija za njihovo pranje i dezinfekciju. Voditi računa da ove lokacije budu stalno opskrbljene sapunom, sredstvom za dezinfekciju i papirnim ubrusima. Na ovim lokacijama kao i na ulazima postaviti upute i informacije o važnosti higijene ruku i respiratornoj higijeni“, dodali su.

Kako su istakli, osobe koje se razbole tokom događaja treba izolirati do dolaska zdravstvenih službi.

“U ovu svrhu osigurati prostore za privremenu izolaciju i pružanje medicinske pomoći, a gužve treba spriječiti. Neophodno je poduzeti odgovarajuće mjere da bi se osigurala fizička udaljenost između osoba tokom događaja i da bi se spriječio direktan bliski kontakt između osoba. To se sve postiže smanjenjem broja učesnika, povećanjem kapaciteta za transport putnika, kreiranjem planiranog rasporeda dolaska i odlaska pojsetitelja, minimiziranjem mogućnosti grupisanja osoba na ključnim mjestima (toaleti, mjesta sa hranom)”, naveli su.

Posebno su naglasili da ukoliko dođe do sumnje u pojavu koronavirusa vezano za događaj, organizatori moraju pružiti punu podršku nadležnim zdravstvenim ustanovama.

“Ovo uključuje pružanje informacija o zvanicama i posjetiteljima, posebno onima koji su imali simptome karakteristične za koronavirus. Ukoliko se pojavi dokazani slučaj zaraze, potrebno je osigurati mehanizam putem kojeg se posjetitelji koji su bili u kontaktu sa zaraženim mogu obavijestiti”, poručili su iz ZZJZFBiH.

Dodatne informacije o koronavirusu, kao i informativne materijale možete pronaći na web-stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH: https://www.zzjzfbih.ba/