Kako se pripremiti za zimu sa korona virusom?

FOTO: N1

Zdravstveni sistemi širom svijeta pripremaju se za zimski period koji će ove godine donijeti mnogo izazova s obzirom da se, pored uobičajenih respiratornih oboljenja, suočavamo s pandemijom korona virusa. Epidemiologinja prof. dr. Zarema Obradović dala je nekoliko savjeta šta je to što možemo uraditi da izbjegnemo pogoršanje pandemije.

Oboljenja disajnih organa se znatno češće javljaju u zimskom periodu u odnosu na ostale periode godine, a osnovni razlog je što u tom periodu ljudi provode znatno više vremena u zatvorenim prostorima. Na takav način se omogućava uzročnicima ove kategorije oboljenja da se lako prenose sa jedne osobe na drugu.

Ove godine imamo vrlo specifičnu situaciju zbog prisutnosti korona virusa, tako da očekujemo da ćemo pored uobičajenih influence i prehlada imati i obolijevanje od COVID-a 19, a naravno da će to značajno zakomplikovati epidemiološku situaciju, te da će dodatno opteretiti zdravstveni sistem.

“Veoma je važno pravovremeno se pripremiti za nadolazeću sezonu respiratornih infekcija, kako bi se spriječilo obolijevanje i umiranje od teških formi ovih oboljenja. Najvažnije je provesti na vrijeme vakcinaciju protiv gripe, koja je obavezna za sve osobe koje su u rizičnim grupama”, kaže dr. Zarema Obradović u emisiji “60 sekundi o koroni” i dodaje da je od izuzetne važnosti da u ovom periodu obratimo veliku pažnju na ličnu higijenu i na higijenu prostora.

“Ukoliko se desiti da vam se pojave neke od simptoma respiratornih oboljenja poput povišene temperature, kašlja, otežanog disanja i grlobolje, veoma je važno da se na vrijeme javite svom ljekaru, te se konsultujete i postupite u skladu s mjerama koje su vam preporučene”, rekla je dr. Obradović.

Korektnim provođenjem svih ranije navedenih mjera možemo očekivati da ćemo smanjiti broj oboljelih od navedenih oboljenja, korona virus oboljenja, influence i prehlade, te da ćemo, naravno, smanjiti smrtnost od ovih oboljenja, što će biti veoma značajno za naš zdravstveni sistem i za funkcionisanje društva u cjelini, navode iz Bosanskohercegovačko-američke akademijae nauka i umjetnosti.

klix.ba