Pripremite vaš automobil za hladne dane: Obavezna zimska oprema od 15. novembra

FOTO: Zenicainfo.ba

Dolazak hladnijih dana većini vozača koji su uživali tokom bezbrižnih ljetnih dana znači i prve glavobolje.

“Većina vozača kaže kako su i njima a i automobilima najgora jutra. Neadekvatna priprema automobila za zimske dane predstavljat će problem i vozaču, ali i automobilu”, kaže nam Fahrudin Bilčević, automehaničar u servisu “Central M” Zenica.

“Prije zime svaki vozač treba da provjeri stanje akumulatora, nivo ulja u motoru, kao i stanje filtera goriva i filtera ventilacije kabine, kvalitet guma kao i metlice brisača i tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Polovična rješenja nikada nisu dobra. Za vozilo se uvijek mora izdvojiti i vrijeme i novac, a posebno kada se priprema za zimu”, dodaje Bilčević.

Na naš upit koliko je novca potrebno za pripremu vozila Bilčević kaže da to zavisi od toga kako se vozilo ranije održavalo.

Fahrudin Bilčević

“Četiri prosječne zimske gume koštaju oko 400 KM te ono najvažnije za zimu, a to je zamjena tečnosti koja košta oko 50 KM. Ako niste pripremili vozilo na vrijeme tokom zime možete imati zbog toga puno većih problema koji će puno više koštati od adekvatnog održavanja”, kaže Fahrudin Bilčević.

Zimska oprema na cestama u Bosni i Hercegovini obavezna je od 15. novembra, a kazna za neposjedovanje je 40 KM.

 

Belinda Dorić