ZENICA: Sve spremno za početak nove grijne sezone

FOTO: Zenicainfo.ba

Sve je spremno za početak nove grijne sezone kada je distribucija toplinske energije u pitanju. U JP Grijanje su uradili brojne sanacije kako bi što spremnije dočekali novu sezonu. Kakva će ona biti nezahvalno je predviđati.

U JP Grijanje napominju da su od kraja prošle sezone radili na remontu svih toplinskih postrojenja i podstanica – njih 530, kao i na remontu šahtova na vrelovodima. Također su radili veće sanacije na dionicama koje su u prethodnoj sezoni bile kritična mjesta.

“U dogovoru s ArcelorMittal-om sada očekujemo početak punjenja vrelovodne i toplovodne mreže, pa pozivamo korisnike da u narednom periodu obrate pažnju na unutarnje instalacije. Potrebno je da svako “curenje” prijave što prije kako ne bi došlo do poplave”, izjavio je za RTV Zenica Kemal Veledar, tehnički direktor preduzeća “Grijanje”.

Kotlovska postrojenja u kompaniji su u stanju kakvom jesu – stara su i nepouzdana. Zato je teško i nezahvalno predviđati kakvu ćemo sezonu ove zime imati.

“Što se tiče naših instalacija, dakle distribucije toplinske energije sve kvarove koji se pojave tokom sezone nastojimo sanirati u što kraćem vremenskom roku, kako ne bi bilo značajnih prekida u isporuci prema korisnicima. Kotlovska postrojenja su, poznato je, dotrajala i tek s izgradnjom nove Toplane možemo očekivati grijnu sezonu bez ispada u radu kotlova”, dodaje Veledar.

Nova toplana je možda razlog što je ovog ljeta primjećen određen broj zahtjeva za ponovno priključenje na sistem daljinskog grijanja. Očekuju da se taj trend nastavi i smanji procenat od više od 30 posto isključenih korisnika – fizičkih lica posljednjih 10 godina.

Grijna sezona u Zenici tradicionalno traje do 15. aprila sljedeće godine.

 

Alma Huskić