FOTO: Kroz 35 slika Nejire Serdarević predstavljene stare zeničke mahale

FOTO: Zenicainfo.ba

U povodu obilježavanja Dana Bošnjaka, Galerija “Preporod” Zenica ovog ponedjeljka u Galerijskom prostoru Muzeja grada Zenice, u Sinagogi, organizovala je prvu samostalnu izložbu Zeničanke Nejire Serdarević.

Izložba pod nazivom “Mahale”, ispričala je priču rođene Zeničanke koja je odrasla u zeničkoj mahali Pišće, te tako sve Zeničane vratila u period kaldrme, kanata i bosanskog meraka.

“Ovo je dio mene, mene, koja potičem iz jedne stare zeničke mahale, sa Pišća i sve moje slike su protkane kroz mahale, zato i izložba nosi takav naziv. Inače slikam kanate, zeničke mahale, sve me to podsjeća na Bosnu i Bošnjake. Moji prijatelji su me na neki način ‘natjerali’ na ovu izložbu, obzirom da već godinama slikam, te je ovo bila prilika da svoje radove s javnošću podijelim i da se svi zajedno prisjetimo starih zeničih mahala “, kazala je za RTVZE Nejira Serdarević, autorica izložbe “Mahale”.

Prisutni Zeničani na izložbi su mogli vidjeti 35 slika, rađenih motivom stare bosanske tradicije i lijepih zeničkih ulica, a svako je uspio za sebe pronaći i onu najljepšu.

Izložba “Mahale” je prvi projekt Galerije “Preporod” Zenica, a prva kolonija održala se na Kamberovića polju u augustu mjesecu.

“Galerija funkcionira od jula mjeseca, gdje smo imali jednu koloniju koja se realizovala na Kamberovića polju prošli mjesec, na kojoj su se okupili slikari iz Travnika, Vareša i Zenice. Zbog situacije sa koronom nije bilo mnogo ljudi, kao što je to dosad bilo na kolonijama koje su se održavala na Vranduku, a ovo je prvi projekt koji smo ponosno realizovali”, istakla je Zahida Šišić, član UO Galerije BZK “Preporod” Zenica, dodajući da će u narednom periodu pokušati naći adekvatan prostor gdje će Galerija boraviti i gdje će se odvijati svi programski sadržaji.

Važno je naglasiti da je izložba zbog epidemiološke situacije podijeljena u dva djela, pa je tako ista otvorena u 18 sati za jedan dio publike, dok je drugi dio publike uživao od 19 sati kroz stari ambijent zeničkih mahala.