JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK: Za zaražene pacijente nakon bolničkog liječenja formiran poseban patronažni tim

FOTO: Zenicainfo.ba

“Od ukupno oko 420 pacijenata JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK, njih troje se zarazilo u vrijeme pandemije virusom Covid-19”, rekao je za RTV Zenica direktor, Amir Čustović.

Amir Čustović

Obzirom da su svi pacijenti ustanove rizična skupina, Zavod je rad prilagodio nastaloj situaciji, te je za zaražene pacijente nakon bolničkog liječenja formiran poseban patronažni tim koji je dalji tretman obavljao dolaskom na kućnu adresu oboljelog. Kako kaže direktor Čustović, model rada posjeta pacijentima u mjestu boravka nije novina za ovu ustanovu, a na ovaj način trenutno liječe još četiri pacijenta sa drugim dijagnozama.

“Pacijenti Zavoda za bolesti ovisnosti rizična su skupina. Usljed njihovog stanja organizma  podložni su slabljenju imuniteta”, ističe direktor ove ustanove. ‘Po definiciji ovisnost je hronična bolest koja je uvijek popraćena drugim patologijama, kao što su, između ostalih,  bolesti jetre, bubrega ili pluća koja su upravo organ na kojem virus Covid-19 prouzrokuje razvoj zaraze. Znajući da su naši pacijenti podložniji obolijevanju usljed svoje ovisnosti i kompletnog stanja organizma mi smo i prije formiranja Kriznog štaba organizovali, pored redovnog i patronažni rad osoblja, kako bi adekvatno odgovorili novonastaloj zdravstvenoj  situaciji, odnosno pandemiji virusom Covid-19. Organizovana je prvo edukacija kadra, a zatim formiranje Tima za krizne situacije, te utvrđivanje strategije prema kojoj bi trebalo reagovati ukoliko dođe do pogoršanja situacije. Formiranjem kantonalnih i Federalnog Kriznog štaba uslijedilo je praćenje svih njihovih uputa i propisa.”

Zbog zdravstvene sigurnosti svih, broj pacijenata na dnevnom nivou smanjen je sa prijašnjih 40-tak na njih 20 do 25, a za upite i pomoć pacijentima sve ovo vrijeme na raspolaganju je i broj telefona ustanove.

 

Zijada Ramić