Omer Ograbić već 13 godina radi na zeničkoj tržnici. Prodaje uglavnom povrće i kako kaže, na njegovoj tezgi svi proizvodi su domaći.
“Ranijih godina od ovog posla moglo se lijepo živjeti, a sada je to jako teško. Narod nema para i jedino nekoliko dana nakon penzije prodaja je bolja jer su naši kupci većinom penzioneri”, priča nam Omer.
Iako je sezona pravljenja zimnice a cijene izuzetno primamljive kao i ponuda, na zeničkoj tržnici posla i dalje nema, a kao i Omer, žali nam se Amel Purić , dugogodišnji trgovac.
“Od malih nogu bavim se ovim poslom i nikada nije bilo teže. Posla nema, a obaveze su sve veće tako da se ovaj posao uopće ne isplati. Cijene su niske i prilagođene svakom džepu, ali i dalje posla nema i roba nam stoji”, kaže Amel.
S druge strane, kupci su zadovoljni i ponudom i cijenama. Na današnjoj tržnici uglavnom su bile domaćice koje su tražile kvalitetno povrće za pravljenje ajvara i domaćih salata za zimu.
“Imam nešto i domaćih proizvoda koje sama uzgajam, ali svake godine dođem na zeničku tržnicu i kupim sve što mi treba za zimnicu. Uostalom, svakodnevno sam ovdje i to godinama. Zadovoljna sam ponudom, uslugom, a i cijenama što je najvažnije”, priča nam Memsura Osmančević.
Slično priča i Envera Serkalović koja tvrdi kako je zenička tržnica najbolje mjesto u gradu.
“Sve imate na jednom mjestu. Usluga je na nivou, a cijene pristupačne tako da nemam potrebu da idem bilo gdje, a na taj način promovišem i domaće jer domaće je najbolje”, kaže Envera.
Kako nam je stigla jesen, iz današnje ponude izdvajamo svježe povrće:
- Paprike – 1,50 do 2,00 KM
- Paradajz – 1,50 KM
- Mrkva – 1,50 KM
- Patlidžan – 2,00 KM
- Krompir – 0, 80 – 1,00 KM
- Crveni luk – 2,00 KM
- Krastavac – 1,50 KM
- Brokula – 4,00 KM
- Karfiol – 1,50 KM
- Kupus – 1,00 KM
Belinda Dorić