„Oktobar-mjesec knjige“ u online izdanju Gradske biblioteke Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Tradicionalna manifestacija „Oktobar-mjesec knjige“, koju Gradska biblioteka Zenica organizuje dugi niz godina, neće izostati ni ovog oktobra.

Zbog epidemijskih restriktivnih mjera ipak će biti organizovana u online formatu. Izostanak neposrednih druženja i promocija u prostorima Gradske biblioteke, ipak neće ljubiteljima pisane riječi ove jeseni uskratiti druženja sa najčitanijim autorima iz Bosne i Hercegovine, saznajemo od magistra književnosti Nermina Ormanovića, koji rukovodi Odjelom stručne literature u zeničkoj biblioteci.

“Odlučeno je  da bude izabran video, online format kroz 15-minutne razgovore sa piscima. “Većina njih, mahom mlađe ili srednje generacije koje smo pozvali”, ističe Ormanović, ni sekunde se nije dvoumila oko učešća. Trudili smo se da ne budemo ograničeni jednim žanrom, prozom ili poezijom. Ovdje je riječ i o esejistima, piscima književnih studija, univerzitetskim profesorima i novinarima“.

Svakog dana mjeseca oktobra, Gradska biblioteka nastojat će da obezbijedi razgovor sa jednim autorom i na taj način nadoknadi nedostatak komuniciranja uživo. Pisci koji su se odazvali za ove kratke intervjue, elita su pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Naš sagovornik pominje tek neke od njih: Marko Tomaš, Faruk Šehić, Selvedin Avdić, Zdenka Marić, Lana Bastasić, Semezdin Mehmedinović, Nenad Veličković, Edin Pobrić, Almir Bašović.

Sve ove razgovore, od 1. oktobra, publika će moći vidjeti na službenim Facebook profilu i YouTube kanalu Gradske biblioteke Zenica.

Danko Travar