Potpisan Ugovor o realizaciji Projekta sakupljana i prečišćavanja otpadnih voda grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Ugovor o realizaciji Projekta sakupljana i prečišćavanja otpadnih voda grada Zenice potpisan je danas između Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i kompanije p2m iz Berlina, čime je označen početak implementacije rješenja za dugogodišnji problem Zenice i kapitalne investicije vrijedne 40 miliona maraka.

Radi se donatorskim sredstvima, sa većinskim učešćem njemačke Razvojne banke KfW, koja će biti realizovana u naredna 43 mjeseca, a obuhvata izgradnju mehaničkog bio-postrojenja za tretman otpadnih voda, kolektora Drivuša-Bojin vir, produžetak izgradnje desno-obalnog kolektora, blatuškog i kolektora Kapija 4-Banlozi, te sanaciju postojećih glavnih kolektora na području grada.

Ovom je prilikom istaknuto da se radi o projektu koji će značajno doprinijeti zaštiti okoline i unapređenju života građana Zenice.

Direktor ViK-a, Emir Pašalić, istakao je da je Projektom definisano da najveći industrijski zagađivači, poput Mittala i Rudnika, moraju posebno tretirati otpadne vode, koje ispuštaju iz svojih postrojenja.

Gradonačelnik, Fuad Kasumović, podsjetio je da je u Zenici u toku realizacija tri kapitalna ekološka projekta: prečišćavanja otpadnih voda, izgradnje Toplane i Regionalnog vodovoda Plava voda, u ukupnoj vrijednosti 200 miliona maraka.

Sa strane njemačkog partnera, Ugovor je potpisan putem interneta, s obzirom na situaciju sa pandemijom koronavirusa.

 

Sanja Stević