U Zenici organiziran sastanak timova za posjete starijim i iznemoglim osobama

U četvrtak, 03. septembra 2020. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica organiziran je sastanak kome su prisustvovali: muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim ef. Malanović sa saradnicima, glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, kao i saradnici na projektu MIZ Sarajevo i MIZ Zenica.

Sastanak je organiziran kako bi se analizirao rad timova oformljenih pri medžlisima Islamske zajednice Sarajevo i Zenica koji su u proteklom periodu posjećivali osobe starije životne dobi, a bila je to i prilika za razmjenu iskustava stečenih u dosadašnjem radu.

Naime, Rijaset Islamske zajednice u BiH, na prijedlog Ureda za društvenu brigu, odobrio je realizaciju projekta „Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna njega“, koji se kao pilot projekat  realizira na području Medžlisa IZ Sarajevo i Medžlisa IZ Zenica.

Cilj projekta je razvijanje solidarnosti i empatije sa starijim osobama koje zbog različitih životnih okolnosti žive same, te njihovo socijalno uključivanje i popravljanje kvaliteta života. Navedeni ciljevi ostvaruju se kroz posjete imama i volontera koji ovim osobama pomažu u obavljanju kućnih poslove: održavanju higijene, nabavljanju hrane, kupovini lijekova, ali isto tako i socijalnom interakcijom sa ovim osobama.

Do sada je na području Sarajeva i Zenice obavljeno preko 1000 ovakvih posjeta, a projekat će, u ovoj fazi, biti nastavljen do kraja godine.

Muftija Dizdarević ukazao je na značaj prisustva Islamske zajednice u svim fazama života njenih članova, posebice u situacijama kada se susreću sa teškim životnim iskušenjima, te istakao da ovim i sličnim projektima Islamska zajednica pokazuje kako bdije nad potrebama svojih članova.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ istakao je da je namjera da se projekat u sljedećoj fazi proširi na područje cijele Bosne i Hercegovine, gdje bi u realizaciju bili uključeni studenti fakulteta Islamske zajednice i učenici medresa. Prilikom ove posjete  Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ uručio je donaciju 100 prehrambenih paketa i 40 novčanih bonova namijenjenih za navedeni projekat na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Isto tako, bitno je napomenuti da Ured stipendira  dvoje studenata koji su  angažovani u ovom projektu.

Mr. Jakub ef. Salkica zahvalio se rukovodiocu Ureda za društvenu brigu na pomoći u realizaciji ovoga, ali i drugih projekata koje realizira Medžlis Islamske zajednice Zenica, te istakao da je medžlis i u ranijem periodu pomagao starijim osobama, posebno onima u stanju socijalne potrebe.

Na kraju sastanka prisutni su zaključili da je projekat Ureda za društvenu brigu koji se realizira na području ova dva Medžlisa, a uz pomoć Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, od značajne važnosti jer se time razvija senzibilitet i empatija kod mladih prema osobama treće životne dobi.

muftijstvo.ba