CIK već utvrdio nepravilnosti, 25 mrtvih osoba se prijavilo za izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas organizuje žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću.

Žrijebanje će biti javno, a zbog epidemiološke situacije emitovaće se uživo na web stranici ove institucije. Inače, rok za podnošenje prijava birača koji glasaju izvan BiH istekao je u ponoć 1. septembra.

U Centralnu izbornu komisiju pristigle su i posljednje prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Nepravilnosti ima, kaže predsjednik Komisije Željko Bakalar, ali koliko – tek će se znati po okončanju provjera i dodatnih kontrola nakon čega će biti donesena odluka o zaključenju Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

“Prijave koje se odbijaju i one koje imaju određene specifičnosti da se dodatno provjeri da li su validne i ima li nepravilnosti. Određene nepravilnosti smo već zapazili – imamo 25 prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine od osoba za koje smo utvrdili da su umrle. Veći dio materijala već smo poslali Tužiteljstvu”, ističe Bakalar.

Sumirajući rezultate Tima za podršku provođenja Lokalnih izbora ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković saopštila je da rekordan broj prijavljenih, za sada preko 100 hiljada pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost bh. građana prema domovini. A svi politički subjekti u državi kažu da očekuju fer i poštene izbore. Poznato je da modernizacija izbornog procesa nije sprovedena tako da će i ovi izbori proteći bez mogućnosti elektronskog glasanja. No, pojedini apeluju da se unaprijedi sve što je – u ovakvim okolnostima moguće.

“Mi smo predlagali i video nadzor – ali kažu da ne može video nadzor, međutim ima različitih metoda kako se može uvesti red. Mislim da će rezultati izbora biti pošteni, kakvi god oni bili u političkom smislu. Priželjkujem dan kada će Bosna i Hercegovina imati poštene izbore gdje će u opštinama, vijećima, parlamentima biti i zaista oni koji su pobjedili na izborima, a ne oni kojima je pobjeda namještena ili ukradena”, poručuje Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH (SDP BiH).

“Na nepravilnosti uvijek ukazuju oni koji gube izbore i koji su nezadovoljni. Bosna i Hercegovina je od cijelog poslijeratnog perioda pokazala svoj stepen demokratičnosti i sposobnosti da provede izborne cikluse. Siguran sam da će ovo biti fer i korektni izbori”, navodi Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH (SNSD).

Lokalni izbori neće donijeti ‘krupne’ promjene, stava je sociolog Šaćir Filandra.

“Predstojeći lokalni izbori su apsolutno beznačajni, neće ništa donijeti – nema nikakve svrhe što se tiče političkog ambijenta i sa aspekta građana. Sa aspekta poltičkih elita oni su jako važni s obzirom da je taj nivo komunalne vlasti ili općinski nivo vlasti u principu koncentrirao mnogo ingerencija, moći i novca, tako da je zapravo postala politička fraza – da je bolje biti načelnik bilo kakve općine nego ministar u Vijeću ministara”, pojašnjava Šaćir Filandra, Fakultet političkih nauka UNSA.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je 2.258 kandidatskih listi sa 21.513 kandidata za učešće na lokalnim izborima 2020. godine.

N1 BiH