Forum građana Zenice obilježio godišnjicu Povelje Kulina bana

Zbog prisutnosti širenja epidemije korona virusa Forum građana Zenice je za razliku od prošlih godina ove godine na simboličan način obilježio 831. godišnjicu Povelje Kulina bana.

Ovo obilježavanje je održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Na jedan simoličan način željeli smo da obilježimo 831. godišnjicu Povelje Kulina bana. Želimo na ovaj način da nastavimo kontinuitet obilježavanja ove godišnjice. Ovo organizujemo u parku Kulina bana. Ove godine smo snimili nastavno dokumetarni film „Šta je nama Kulin ban“. Materijal je gotov. Dali smo film na mišljenje Pedagoškom zavodu ZDK. Drugo, namjera nam je bila da u parku postavimo repliku Bilinopoljske izjave. Prije dva dana smo potpisali ugovor sa Gradskom upravom. Čim pristignu sredstva pristupićemo izradi replike“, izjavio je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenica.

Danas je na dan potpisivanja Povelje Kulina bana u Parku Kulina bana priređen kraći program u okviru kojeg je pomenut značaj Povelje Kulina bana. Na spomen ploču Kulinu banu položeno je cvijeće. Prisutni su upoznati i sa  aktivnostima  Foruma građana na promicanju našeg kulturno-historijskog naslijeđa.

„Dokaz nezavisnoti BIH je Povelja Kulina bana iz 1189. godine. Ova povelja je prvi pisani dokument o nezavisnoti BIH. Pokušavamo dokazati da BiH živi stoljećima. Suština je da održimo tradiciju i borimo se da što više ljudi zna o tome. Zbog toga smo napravili i film i da na taj način djecu učimo kako je nastala Bosna“, naglasio je Vladimir  Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice.

Forum građana Zenice u kontinutetu od 2003. godine organizuje prigodne manifestacije povodom obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana, izuzetno značajnog historijskog dokumenta iz 1189. godine koji svjedoči o višestoljetnom postojanju i prošlosti naše države.(Mirsad P.)