Nogometašice Čelika sa novom upravom jurišaju na Premijer ligu BiH

Takmičarska sezona u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi Federacije BIH počela je prije sedam dana.

U prvom kolu nogometašice zeničkog Čelika sa visokih 6:1na domaćem terenu pobjedile su ekipu Rosa Brandis. U ovogodišnju sezonu izabranice trenerice Džane Đordić ušle su pojačane sa šest novih nogometašica koje su većinom igrale premijer ligu. To su: Čančar, Škiljo, Osmančević, Avdić, Fetić i Kundić. Plan uprave na čelu sa predsjednikom kluba Rusmirom Spahićem, jeste stvaranje stabilnog i jakog prvoligaša koji će u narednim sezonama izboriti mjesto u Premijer ligi.

„Ženski nogometni klub Čelik je ove sezone u ligu krenuo sa novim sastavom i pojačanjima. Doveli smo šest djevojaka od kojih je većina igrala premijer ligu. Nastojaćemo biti neko ko je zapažen u ženskom fudbalu. I da probamo napraviti nešto što je trebalo uraditi i ranije. Ženski nogometni klub Čelik je bio učesnik Premijer lige i nastojimo sa tim pojačanjima vratiti klub tamo gdje mu je mjesto“, izjavio je za Zenicainfo.ba Rusmir Spahić, predsjednik ŽNK Čelik.

Pandemija korona virusa dodatno je otežala rad sportskih kolektiva. Ženski nogometni klub Čelik je jedan od rijetkih koji okuplja populaciju djevojaka. Osnovno finansiranje za trenažni proces i takmičenje do sada bilo je od grada Zenica i Zeničko–dobojskog kantona. Vrijedna uprava na čelu sa Rusmirom Spahićem uspjela je sklopiti ugovore sa nekoliko sponzora koji nažalost nisu iz Zenice, što pokazuje kakav je odnos prema ženskom nogometu.

„Mislim da smo mi u upravi zauzeli stav da ovaj klub ako treba da bude samo da bi postojao onda bolje da ga i nema. U ovom klubu treba napraviti jednu ekipu koja će napraviti rezultate i stvoriti situaciju u kojoj će se pored muškog nogometa pratiti i ženski nogomet. Zašto ovaj grad ne bi imao i jak ženski nogometni klub. Sponzori koje imamo nisu iz Zenice. Nadamo se boljem uspjehu i boljem statusu kluba i da će još neko prepozanti ono što radimo“, naglasio je Rusmir Spahić.

Dodatni problem za Ženski nogometni klub Čelik jesu tereni i termini na Kamberoviću polju. Zbog pojave novih klubova i nedostatka dovoljnog broja terena prinuđeni su na snalaženje. Trenutno je u Zenici evidentan nedostatak nogometnih terena.

U narednom 2. kolu nogometašice Čelika gostuju  kod Željezničara 2011 u Bosanskoj Krupi. Nogometašice Čelika su favoritkinje i očekuju povoljan ishod meča.(M.P.)