FOTO: Uspješno okončani “Treći dani planinara Zenice”

Dvodnevna centralna godišnja manifestacija “Dani planinara Zenice” uspješno je okončana na Pepelarima.

PDZR “Tvrtkovac” potpuno je odgovorio zadatku tehničkog domaćina, pogotovo u segmentu mjera zaštite od korona virusa. U subotu se, nakon organizovanog prijevoza autobusima do Sastavaka u Sebuju, pješačilo do doma na Pepelarima markiranom stazom preko Previle, Karinog brda i Rogatke. Odvojeno i po posebno prilagođenon programu pješačila su djeca uzrasta od pet i po do petnaest godina, najmlađi u pratnji roditelja. Uz dopadljvu mini edukaciju o sigurnom i organizovanom boravku i hodanju u prirodi od strane doajena planinarstva Zajke Šibonjića, certificaranog planinarskog vodiča Sinana Gluhića i certificiranog gorskog spasioca Edina Hujdura, a u pratnji i psa tragača, grupa od 33 djevojčice i dječaka imala je potpuno ispunjen dan.

Na Pepelarima su ih čekali i GSS-ov Zip lajn i originalni planinarski ruksaci, koje im je obesbjedio i uručio gradonačelnik Fuad Kasumović. Kasumović je sa najmlađim učesnicima i prepješačio jednu dionicu puta.
Veću grupu odraslih učesnika u pješačenju, odvojeno je vodio dvojac Fikro i Dino, u stalnom dogovoru sa vođom pohoda, Sinanom Gluhićem, inače predsjednikom Gradskog planinarskog saveza.
Za sve učesnike bio je obezbjeđen čaj i ručak.
Generalni pokrovitelj manifestacije je treću godinu zaredom bio Gradonačelnik Kasumović, a RTV Zenica je bila medijski sponzor. Donacijama su ukupnu organizaciju pomogli još Kantonalna bolnica Zenica, zenička mljekara ZIM, firma Zefarm i Orjent- Sevdah kahva.

Prilog o manifestaciji pogledajte u večerašnjem Zenicainfu, a nakon toga i reportažu u programu TV Zenica.

Do tada, u nastavku je foto galerija…