Najveći obračun u policijskim redovima: Uhapšeno 17 policajaca zbog više od 100 krivičnih djela

U policijskoj akciji “DAR 1” koja je provedena na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i u Istočnom Sarajevu, uhapšeno je 17 policijskih službenika, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Kako nam je rečeno, riječ je o najvećem obračunu u policijskim redovima u poslijeratnom periodu BiH.

“Preduzimaju se mjere i radnje protiv 17 policijskih službenika Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS, koji se sumnjiče da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili više od stotinu krivičnih djela iz člana 380. KZ FBiH (Primanje dara i drugih oblika koristi) i člana 383. KZ FBiH (Zloupotreba položaja ili ovlasti)”, naveli su iz Tužilaštva.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na 17 lokacija, kako na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, tako i na području Istočnog Sarajeva, prilikom čega su izuzeti određeni predmeti i dokumentacija koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Slobode je lišeno 17 policijskih službenika i nad njima se provodi kriminalistička obrada.

Kako smo ranije objavili, oni se terete za krivična djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi te zloupotrebu položaja.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ovom prilikom naglašavaju opredijeljenost i potpunu posvećenost borbi protiv svakog vida korupcije, kao i svih drugih oblika kriminaliteta na području Kantona Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova KS duži vremenski period je radilo na istrazi u ovom slučaju.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo akciju je provela pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u saradnji s Upravom policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Policijskom upravom Istočno Sarajevo i uz tehničku asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Klix.ba