Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović čestitao Međunarodni dan mladih

Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, osim čestitke mladim Zeničankama i Zeničanima želim poručiti sljedeće:

“Međunarodni dan mladih obilježava se kako bi se skrenula pažnja na mlade i njihov položaj u društvu. Izazovi sa kojima se susreću mladi u našoj zemlji, pa tako i u našem gradu su veliki i teški.

Obrazovni sistem koji ne prati tržište rada, velika nezaposlenost i teže osamostaljivanje su samo neki od problema mladih.

Dostupnost podrške mladima od strane vlasti često je uslovljena pripadnošću mladih političkim elitama.

Neadekvatno vrednovanje rezultata mladih ostvarenih tokom obrazovanja u BiH, uveliko je dovelo do iseljavanja ove kategorije stanovništva iz zemlje. To je jedan od najvećih problema s kojim se svi moramo uhvatiti u koštac.

Kao gradonačelnik Zenice uvijek želim čuti stavove i mišljenja mladih.

Želim da se mladi Zeničani i Zeničanke osjećaju ugodno u svom gradu, da mogu slobodno izražavati svoja uvjerenja i realizovati svoje ideje.

Podrška Gradske uprave Zenica dostupna je svim mladim ljudima.

Vrata Gradske uprave Zenica na čijem sam čelu, su u protekle četiri godine bila otvorena svima.

Podržali smo sve one koji su nam se obratili za podršku po bilo kojem osnovu i u bilo kojem svojstvu, bez obzira da li su svoje zahtjeve uputili kroz određeno udruženje ili pojedinačno.

S takvim opredjeljenjem nastavit ćemo i u godinama koje slijede.

Jednake šanse za sve ostaje naša strategija.

Zbog toga ohrabrujem mlade da pokažu svoju odvažnost i odlučnost te da svojim idejama doprinesu da zajedno oblikujemo Zenicu kao mjesto gdje će mladi željeti ostati, a ne iz kojeg se spremaju otići”.

Gradonačelnik Zenice

Fuad Kasumović