Sve bolnice će biti aktivirane kao izolatoriji

zdk.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je na sastanku s predstavnicima kantona dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika kantona, prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao da je dogovoreno i da je na kantonima da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

“Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sistem na granici kapaciteta”, rekao je federalni premijer.

Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju i precizirao da je danas, dva i po mjeseca nakon ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći, nego u dva i po mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.

“U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo “smrzavanje” privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi”, naglasio je Novalić.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom, te da moramo naučiti da štitimo sebe i druge. Naglasio je da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.

“Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti”, naveo je Čerkez.

Pojasnio je da je s predstavnicima kantona dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovom kantonu bude zahtijevala. Čerkez je poručio da moramo biti svjesni da se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći evropski zdravstveni sistemi.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je nakon današnjeg sastanka da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.

“Na području FBiH imamo 60 do 70 angažovanih sanitarnih inspektora i tu govorim o kantonalnim, gradskim, općinskim i nekoliko inspektora s područja Federacije koji po ovlaštenju tokom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od gotovo 500 hiljada KM prema privrednim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera”, istakao je Ajdinović.

Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tokom protekla dva i po mjeseca, kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća rekla je da se ovaj kanton ne može pohvaliti dobrom epidemiološkom slikom jer imaju veliki broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika i veliku stopu smrtnosti.

“U periodu stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, BPK Goražde je bio jedan od kantona koji se uspješno borio s Covidom-19, međutim prestankom stanja nesreće i, po meni, opravdanim popuštanjem određenih mjera, došlo je do širenja pandemije, kako na području cijele Federacije, tako i u BPK. Dosad je osam osoba preminulo u Kliničkom centru u Sarajevu, kao i dva štićenika Doma za stara i iznemogla lica koji su bili zaraženi Covidom-19”, kazala je Obuća.

Sva ih je to, kako je dodala, ponukalo da, pored onih mjera koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, na nivou kantona donesu određene restriktivnije naredbe u cilju sprečavanja širenja virusa.