Sijerčić: Uvećane penzije i retroaktivna isplata u septembru, cilj je povećanje za 10 posto

Isplata penzija za juli počela je danas na području Federacije BiH. Najniža je 372, zagarantovana 466, a najviša penzija 2.174 KM. Penziju za juli će primiti 427.240 korisnika.

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine će u septembru dobiti penzije uvećane za 2,8 posto, kao i retroaktivno, dug po osnovu razlike uvećanja, od januara ove godine. U aprilu je po novom Zakonu o PIO-u, penzije trebalo uskladiti sa rastom životnih troškova, ali to se ove godine nije dogodilo.

Blizu 60 posto od 21 i po hiljade zeničkih penzionera, koji mjesečno primaju minimalnu 371, dobiće 80 maraka više.

„Oko 11 i po hiljada zeničkih penzionera prima minimalnu penziju, 271 marku. Svega 500 od 21,5 hiljade zeničkih penzionera ima penziju veću od hiljadu maraka. Položaj penzionera je izuzetno težak“, podsjeća predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenice, Emin Sijerčić.

Novi Zakon o penzijsko-ivalidskom osiguranju, Sijerčić smatra za penzionere izrazito nepovoljnim. “Prelaskom na trezor, izgubili smo mogućnost značajnijeg povećanja penzija i njihovo dovođenje na realan nivo. Tri milijarde koje Vlada Federacije duguje našim penzonerima praktično je poništeno, jer je kasa ista, a mi nemamo svoju, iz koje bismo eventualno dodatno povećavali iznos penzija”, ukazuje Sijerčić.

„Prelaskom na trezor, Vlada je sav suficit, koji je Federalni zavod PIO u prošloj godini i za prva dva mjeseca ove godine, ostvario u iznosu od 150 miliona maraka, ubacila u budžet i koristila za svoje potrebe, između ostalog za povećanje plata u svojoj administraciji“, ističe Sijerčić.

Penzionerska udruženja i dalje insistiraju na povećanju svih penzija za deset posto, jer prije donošenja aktuelnog zakona, penzionerska primanja nisu usklađivana sa rastom životnih troškova. U korona-periodu, svjestan je i predsjednik zeničkog Udruženja penzonera, takva rješenja malo su vjerovatna.(Sanja S.)