Još jedna firma objavila ohrabrujuće podatke o vakcini protiv korona virusa

Treća američka kompanija objavila je rezultate ispitivanja koja pokazuju da je vakcina protiv koronavirusa sigurna i izaziva imunološki odgovor.

Firma Novavax, Inc. objavila je u utorak podatke faze 1 od 131 dobrovoljca koji pokazuju da su nakon dvije doze vakcine, sudionici razvili neutralizirajuća antitijela u razinama više od četiri puta većim od antitijela koja su razvila ljudi koji su se oporavili od Covida-19. Neutralizirajuća antitijela se bore protiv virusa koji uzrokuje Covid-19.

“To je dobro. Zaista je ohrabrujuće”, rekao je predsjednik Novavaxa dr. Gregory Glenn.

Vakcina je takođe izazvala odgovor iz T-ćelija, vrste imunoloških ćelija.

Izvještaj je poslat u medicinski časopis, ali ga još nisu pregledali naučnici izvan Novavaxa niti je objavljen.

Učesnici studije, njih 16, primilo je dvije doze vakcine u različitim dozama, sa i bez adjuvansa – komponente za jačanje imunološkog sistema.

Od 126 osoba koje su primile vakcinu, pet ih je razvilo ozbiljne nuspojave, uključujući bolove u mišićima, mučninu i bolove u zglobovima, a jedna osoba je imala blagu temperaturu. Nuspojave su trajale u prosjeku dva dana ili manje.

Dvadeset i pet volontera dobilo je injekcije placeba. Troje od njih imali su nuspojave, rekao je Glenn.

Dvije druge američke kompanije – Moderna i Pfizer – također su objavile ohrabrujuće podatke iz faze 1. Prošle sedmice te dvije kompanije započele su svoja ispitivanja 3 faze na 30.000 volontera.

N1 BiH