Veliko priznanje za Zeničanku: Maja Hadžiselimović među 25 najvećih naučnica Njemačke

Maja Hadžiselimović (29), poznata kao „dama koja robotima daje život“, jedna je od rijetkih žena u STEM akademskom području, koje kombinuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Ovih dana stiglo je za ovu inžinjerku mehatronike i robotike u MRK sistemu, ali i za Zenicu, još jedno značajno priznanje. Globalna platforma, WomenTech Network, koja okuplja i ohrabruje učešće žena u nauci, uvrstila je ovu mladu Zeničanku među 25 najvećih naučnica Njemačke.

Njena biografija je objavljena je časopisu ove mreže, čime je naša Maja priznata kao naučnica koja je postigla izvanredan uspjeh u razvoju i primjeni informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Zeničanka Maja Hadžiselimović studirala je najprije u Sarajevu, Automatiku i elektroniku. U Mariboru je pohađala odsjek Robotike i automatike i na kraju, u Novom Sadu, završila Master studij Mehatronike na Fakultetu tehničkih nauka. Na istraživanja u inžinjerstvu odlučila se inspirisana radom svog oca, koji je popravljao televizore, a ona nikako nije mogla da razumije kako sve to funkcioniše, pa se odlučila da… sazna.

Sada Maja radi za njemačku KUKA-u kao integrator robota za autoindustriju, dalje istražuje i razvija struku i karijeru u više naučnih oblasti. Trenutno radi i na razvoju prvog egzoskeleta, uređaja koji će pomoći ljudima kod fizički zahtjevnih poslova.

Aktivna je i u euRoboticsu, organizaciji kojoj je cilj učiniti robotiku korisnom za razvoj privrede i društva, kao nacionalna koordinatorica za BiH, za Evropsku sedmicu robotike.(Sanja S.)