Ugostitelji i taksisti posljednje odluke Kriznog štaba FBiH smatraju diskriminirajućim

Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva krajem sedmice donio je odluku da radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH može biti maksimalno do 23:00 sata.

Obzirom, da je ugostiteljstvo jedna od najpogođenijih grana privrede u doba pandemije ugostitelji ovu odluku smatraju neprimjerenom i diskriminirajućom. „Udruženje ugostitelja u Zenici broji više od stotinu članova. Zbog pandemije se ne sastajemo ali putem društvenih mreža svakodnevno razmjenjujemo naše probleme. Posljednju odluku Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva smatramo diskriminirajućom i ona je posljednja koju ćemo prihvatiti ovako mirno. Ukoliko nastave sa restriktivnim mjerama spremni smo i izaći na ulicu jer mi nemamo izlaza“, priča nam Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju poslodavaca Zenica.

Senad Džanić

U Federaciji Bosne i Hercegovine je više od 6.500 hiljada ugostiteljskih objekata koji nisu radili više od dva mjeseca. „Mnogi nakon ukidanja mjera i nisu više otvorili svoje objekte i ostali su bez radnih mjesta. Mi koji jesmo, zbog poštivanja svih mjera i održavanja socijalne distance, imamo mnogo manje posla a prisiljeni smo da plaćamo sve dadžbine“, ističe Džanić.

I taksisti su u sličnoj situaciji. Na području Zenice je 168 registrovanih taksista a većina njih se, i nakon ublažavanja mjera prevencije širenja korona virusa, pridržavaju donesenih mjera s početka pandemije. „I sada vozimo po jednog ili dva putnika i ovakvu krizu ne pamtim a vozim više od 20 godina. Ljudi sve više odustaju od ovog posla jer Zenica polako umire. Svaki dan vozim nekoga ko je dobio otkaz ili poznaje nekoga ko je zbog korone dobio otkaz a uglavnom je riječ o ljudima koji rade u privatnom sektoru“,  kaže Fikret Halać, zenički taksista.

Fikret Halać

Naši sagovornici smatraju kako bi država trebala imati više sluha za one koji pokušavaju održati svoj biznis. – Sva kriza ide preko naših leđa. Mi smo ti koji punimo budžete a nemamo velike pomoći od države. Zar ne bi bilo korektno da i država stimuliše takve poslodavce i da nam pomogne, pitaju se na kraju razgovora naši sagovornici. (B.D.)