Skupština PD “Čolan”: Još jedan mandat dosadašnjem rukovodstvu

Primjereno uslovima i okolnostima koje uzrokuje epidemija korona virusa u BiH, Planinarsko društvo ™Čolan” Zenica održalo je protekle subote na Čolanu redovnu izvještajno- izbornu sjednicu Skupštine.

Razmatrani su i jednoglasno usvojeni izvještaji o radu i finansijama za protekle dvije, te program rada, odnosno aktivnosti i finansijski plan za tekuću godinu, kao i izvještaji Nadzornog odbora u Suda časti. Istaknuto je kako je u proteklom četverogodišnjem periodu urađeno mnogo na afirmaciji i jačanju društva u svakom segmentu djelovanja, da uz jednog certificiranog i gorskog spasioca pripravnika društvo ima i po prvi put certificiranog planinarskog vodiča “A” kategorije, da je bilo izraženo djelovanje unutar Gradskog planinarskog saveza Zenica i Planinarskog saveza Federacije BiH.

Ključne društvene aktivnost ostale su Skupština  i ujedno obilježavanje Dana formiranja, memorijal Semir Arnaut i Čolanova staza, a paralelno s tim se realizuju projektne aktivnosti na jačanju ukupnih kapaciteta i planinarske infrastrukture. Naglašena je svesrdna podrška u radu Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića, ali i dalje kao prioritetni zadaci ostaju iznalaženje rješenja za redovno finansiranje, jer zasad je to isključivo od dijela članarine i projektnih prijedloga, te rješavanje pitanja kupovine zemljišta radi gradnje vlastitih domskih kapaciteta. Po prvi puta od ove godine značajnije su zastuplje žene u članstvu i rukovodstvu, a dosadašnji odlični rezultati u radu bili su osnova da se dosadašnjem rukovodstvu Društva povjeri još jedan četverogodišnji mandat. Dakle predsjednik sedmočlanog upravnog odbora je opet Sinan Gluhić, koji je inače i aktuelni predsjednik Gradskog planinarskog saveza Zenica, njegov zamjenik je Muris Muharemović, predsjednik Skupštine je ostao Zuhdija Bašić, a uz Semiru Bašić, novi član upravnog odbora je i Sidik Nezić, koji će nastavljati obavljati i obaveze sekretara, odnosno blagajnika. Epidemija korona virusa poremetila je mnoge stvari i nametnula drugačiji pristup u radu, što se itekako osjeti i na realizaciju planiranih aktivnosti. Shodno novonastaloj situaciji naredna planirana aktivnost je planinarska tura od kote Vrh, iznad kakanjskog sela Slivan, preko Markova kamena do Lastavice, u narednu nedjelju, 2. avgusta, o čemu će biti naknadno više pojedinosti, te standardna septembarska Čolanova staza od Postojna preko Tvrtkovca do Trešnjeve Glave. Osim tridesetak članova Čolana, subotnjoj skupštini je prisustvovalo i dvadesetak gostiju i zvanica. (S.G.)

Fotografije sa Skupštine: