Počelo postavljanje nadzemnih kontejnera

Nakon provedene procedure javne nabavke u Zenici je počelo postavljanje metalnih zvona sa kukom za otpad, s kukom koji su skoro iste zapremine kao podzemni kontejneri (2.500,00 l), ali se mogu postaviti kod višespratnica kod kojih guste podzemne instalacije onemogućavaju postavljanje podzemnih kontejnera.

Ove posude za odlaganje otpada izrađene su od pocinčanog lima, zaštićeni sa elektro-statičkom bojom i bojom otpornom na grafite i opremljeni nogarom za otvaranje poklopca za ubacivanje otpada.

U ovoj fazi izvršit će se postavljanje ukupno 34 kontejnera na devet lokacija i to: iza apoteke Boris Kidrić, Šestića put, Talića brdo, Saliha Cakana Mulalića, Reisa Čauševića, Armije BiH, kod Penzionerskog doma, kod kružnog toka kod Hotela Rudar i Stara pijaca.

Od ukupnog iznosa od 104.700,96 KM projekat sufinansira Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK u iznosu od 45.000,00 KM.
Cilj projekta, čije naredne faze se očekuju, je obuhvatiti sva kontejnerska mjesta u užem dijelu grada gdje nije moguće postaviti podzemne kontejnere, obzirom na brojne prednosti (bezbjedni i praktični, štedi se prostor, higijenski i sanitarni itd.).

Ovaj sistem omogućava skladištenje više od dva puta veće količine otpada što će značajno doprinijeti unapređenju higijene i životnih uvjeta za stanovnike. Zamjena dosadašnjih kontejnera sa sobom nosi i manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata tj. višestruko smanjenje emisije CO2, s obzirom da se zbog svog kapaciteta ovakvi kontejneri rjeđe prazne. Samo pražnjenje traje do 2 minute i zahtjeva jeftinije vozilo kao i samo jednog operativca. Sistem ne zahtijeva preinake na vozilima. Pražnjenje nije uvjetovano pristupnim putem, pa neuredno parkirana vozila ne ometaju operaciju pražnjenja.

Zahvaljujući ovoj metodi selektivnog odlaganja otpada naselja mogu biti mnogo ljepša i urednija, bez pojave neprijatnog mirisa.
Apelujemo na građane da odvajaju svoj otpad, te da ne odlažu miješani komunalni otpad u posude predviđene za papir/plastiku kako bismo zajednički učinili našu životnu sredinu čišćom, ljepšom i zdravijom.

Od građana se očekuje da ulože minimalne napore i otpad odlažu na za to predviđena mjesta, te sopstveni životni prostor, dvorišta ili neposrednu blizinu svojih zgrada održavaju urednim i uređenim.