Abdulah Sidran na kafi sa građanima Zenice

Zeničani su danas imali priliku da se na otvorenom, u Titovoj ulici, druže sa Abdulahom Sidranom, akademikom, književnikom i scenaristom te živućom legendom kulturne scene ne samo naše nego i zemalja regiona, koji je, u organizaciji knjižare EN predstavio svoju knjigu „Nurija veli“.

Radi se o zbirci zapisa sa facebooka koje je Sidran pod pseudonimom Nurija objavljivao u kontinuitetu komentarišući sve anomalije naše društvene stvarnosti kombinujući narodni, književni i kolumnistički narativ.

Ni Nurije ni ove knjige ne bi bilo da su mi neke dnevne novine ponudile rubriku ovog tipa“, kaže Sidran uz objašnjenje da se to nije desilo tako da je zahvalan Marku Cukenrbergu.

Taj facebook i drugi oblici elektronskog izražavanja dođu kao neki egzil, kao sklonište i radosna destinacija sa koje mogu govoriti ono što moram govoriti. To se ne plaća, ali ja imam 11 hiljada pratilaca. Pa zar meni može biti bolje plaćeno što me čita toliki broj ljudi, veći nego onaj što je čitao bilo koju moju knjigu. Na taj način ja u internetu otimam ono što je njegova vrlina i pozitivno“, ističe Abdulah Sidran.

Stvarnost naše zemlje teška je za život, nebitno je kome je ona inspirativnija za pisanje, književnicima, novinarima ili kolumnistima. Ta stvarnost je takva da nas poziva na pobunu, na razmišljanje o vlastitim potencijalima. Šta, ko i gdje može učiniti da tu stvarnost mijenja. Mi takvu stvarnost, koja je neljudska, živimo otkada smo nacionalne identitete stavili na prvo mjesto ljudskog identiteta. Nauka je dokazala da svaki čovjek ima stotine svojih identiteta, a da je nacionalni tek jedan od njih“.

Ova knjiga rezultat je Sidranove zamisli da ustanovi novi književni žanr, godišnje dnevničke zapise koji bi uključivali autorove objave na facebooku i komentare čitalaca. Tehnički, kako kaže, to je još uvijek upitno, tačnije, preskupo, ali od ideje ne odustaje. Ponosan je, kako kaže, što Bosna i Hercegovina trenutno ima, sportski rečeno, najjaču književnu reprezentaciju u Evropi. (Danko Travar)