“Ježeva kućica” na “Mostarskom ljetu”

Ovogodišnja manifestacija „Mostarsko ljeto“, otvorena je jučer i trajat će do 22. avgusta u organizaciji pet mostarskih kulturnih institucija: Centra za kulturu, Narodnog pozorišta, Muzeja Hercegovine, Narodne biblioteke i Pozorišta lutaka u Mostaru, a na ovom Festivalu planirano je gostovanje i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U okviru programa „Mostarskog ljeta 2020“ u srijedu, 19. avgusta u Pozorištu lutaka u Mostaru bit će upriličena izvedba predstave „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Centrom za kulturu Zavidovići.

Ova predstava, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas o važnosti doma i da je skromnost vrlina, dok ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promoviše univerzalne ljudske vrijednosti, kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave zadužen je Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović, saopštavaju iz Bosanskog narodnog pozorišta. (V. J.)