“Medica” Zenica: U MZ Ričice 20 žena učestvuje u programu ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja

Udruženje „Medica „ Zenica od 2008. godine, u okviru programa ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i djevojaka u ruralnim sredinama organizuje kurseve krojenja, šivanja, tapaciranja, obuke za frizere i  korištenje mašine za printanje na tekstilu.

Kursevi  traju po šest mjeseci, a trenutno u MZ Ričice 20 žena obučava se krojiti i šivati.

Jedna od polaznica,  Nafida Beganović, već je sašila neke jednostavnije upotrebne predmete, cekere, maske, posteljine, zavjese itd., a kako kaže, koja zarađena marka uvijek dobro dođe.

Nedžmija Babić ističe da za nju ovaj kurs mnogo znači. Kaže, naučeno će dobro doći za šivanje potrebnog  u njenoj porodici, a planovi za budućnost ne isključuju i ozbiljnije bavljenje šivanjem i finansijsko privređivanje.

Irma  Šiljak, programska referentica Udruženja „Medica“ Zenica, ističe da će nakon završene obuke svim uspješnim  polaznicama biti uručeni certifikati. Moguće je i usavršavanje, napominje Šiljak, pohađanjem dalje, naprednog kursa. Kao najstarija  ženska  specijalizirana nevladina organizacija,  „Medica“ Zenica je kroz decenije svog rada ustrajala, između svih ostalih aktivnosti, i u organizovanju programa  ekonomskog  i psihosocijalnog  osnaživanja  žena i djevojaka u ruralnim sredinama što se pokazalo efikasnim načinom prevencije mogućeg nasilja nad njima. Čest je slučaj da  je polaznicama stečeno znanje na ovim kursevima i konkretna primjena određenih  vještina, temelj osnivanja i  početka vlastitog biznisa i na kraju ekonomske nezavisnosti i stabilnosti, što je i cilj ovog programa. Fokusira se i psihosocijalno osnaživanja polaznica, te im se omogućava i edukacija o poslovnim vještinama i ukazuje na značaj i način marketing promocije  pri poslovanju, kaže Šiljak. Podsjećaju da je od 2008. godine, Udruženje „Medica“, paralelno sa svim ostalim aktivnostima, uspješno organizovalo edukativne kurseve u 30 ruralnih sredina na području Zeničko-dobojskog kantona, najviše u Zenici, a potom u općinama Žepče, Zavidovići, Maglaj i Vareš.(Z.R.)