Problemi za porodicu Tiratlić: Napušteni psi ubili im 15 koza

Već 12 godina Mersed sa svojom porodicom živi kilometrima daleko od gradske vreve, na porodičnom imanju u selu Vraca, nadomak Zenice. Drži stotinjak koza i ozbiljno se posvetio poljoprivrednoj proizvodnji.

U posljednjih godinu dana, izgubio je njih 15. U šumama na ispaši, zadesila ih je ista sudbina, koze su rastrgali čopori napuštenih pasa.

Mlada porodica Tiratlić živi od proizvoda svojih ruku, prodajući i ulažući u samoodrživu proizvodnju kozjeg mlijeka i sira, voća i povrća. Porodični mir i harmoniju ovog mjesta, u proteklih godinu dana, narušavaju horor scene…

Petnaest koza, od stotinjak, uključujući i jariće, koje Mersed svakodnevno prati na njihovom divljem putu po bosanskim vrletima, rastrgali su napušteni psi. Oni se na ovom pustom području kreću u čoporima i gladni napadaju druge životinje.

„Imam veliki problem sa psima lutalicama, koji mi redovno dolaze, dave koze. Nemam nikakvog rješenja, nema kome se nisam obraćao, svi kažu naplatićeš, tuži, ja to ne želim. Hoću samo da zaštitim svoje koze. Znači, moj dugogodišji rad propada! Čekam po dvije – tri godine da od jareta izađe koza i na kraju je cuko rastrga”, ogorčen je Mersed, koji kaže da se do sada obraćao svima, od Albe i lovaca, do policije i inspekcije, samo da pronađe rješenje za zaštitu koza.

Koze su specifične po tome što im je ispaša većinom po šumama, daleko od imanja i farme. Mersed nema namjeru tražiti odštetu, jedino mu je stalo da pronađe rješenje za zaštitu koza od napada čopora napuštenih pasa.

„Volim cuke, imam ih šest, većinom iz azila. Ali ovi iskaču iz grmova, nemam rješenja”, kaže Mersed.

Ova mlada porodica koja se prije četiri godine posvetila svom poljoprivrednom imanju i proizvodnji zdrave domaće hrane, sada je u dilemi. Umjesto zdravog i ispunjenog života od svog rada i truda, preostalo bi im jedino da se okušaju u inostranstvu, u koje odavno odlaze mladi, što u svojoj domovini ne vide svijetle perspektive. (Sanja S.)