Utvrđeni datum Lokalnih izbora 2020. nije moguće mijenjati

Član Centralne izborne komisije BiH, Željko Bakalar, potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica da utvrđeni datum Lokalnih izbora 2020,15. novembar, nije moguće mijenjati, između ostalog i zbog obaveza koje CIK BiH ima oko provođenja javnih nabavki.

„Pomjeranje izbora na ranije planirani datum, 4. oktobar, nije moguće izvesti bez obzira na sve špekulacije koje se mogu čuti“, ustvrdio je Bakalar.

Centralna izborna komisija BiH uputila je poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene potrebnih informacija sa ciljem zaštite izbornog procesa za Lokalne izbore 2020. godine.

„Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule“, potvrdio je Bakalar.

-S obzirom da se ovo pojavljuje na samom početku izbornog procesa, te da se radi o možda potencijalnom pokušaju krivičnog djela, Središnje izborno povjerenstvo se obratilo nadležnim istražnim organima, u ovom slučaju Tužiteljstvu i policijskim agencijama kako bi ih obavijestili o uočenoj pojavi.

„U vezi stim, uputilo smo potiv Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu za održavanje hitnog zajedničkog sastanka“, ukazao je Bakalar.

Centralna izborna komisija BiH ulaže značajne napore radi spriječavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Centralna izborna komisija BiH također poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe.(Š.B.)