Danas se navršava 27. godina od stradanja nedužnih civila Crkvica

Devet civila kod zgrade tzv. „petokrake“ u Crkvicama izgubilo je život od neprijateljske granate na današnji dan 1993. godine.

U znak sjećanja na njihovo stradanje okupljeni mještani ovog zeničkog naselja, te predstavnici Udruženja civilnih žrtava rata i Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja Grada Zenice odali su im počast i položili cvijeće na spomen ploču, podignutu na mjestu njihovog stradanja.

„Stanujem ovdje u susjednoj zgradi i taj dan sam nakon posla legao da se malo odmorim, kad sam čuo jak prasak granate i odmah sam istrčao iz kuće i pomagao koliko sam mogao, sklanjajući djecu u stubište zgrade. Zaista je bilo  strašno i ne ponovilo se nikad“, priča Jasmin Kurić, predsjednik Mjesne zajednice Crkvice.

„Danas se navršava 27. godišnjica od stradanja nedužnih civila Crkvica u nesretnom ratu i za ovaj zločin još nikad niko nije procesuiran“, navodi Adnan Zuban, predstavnik gradske Komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja, poručujući da nijedan zločin ne smije biti zaboravljen.(V.J.)