Zenica: Vrlo brzo zahtjev za usklađivanje penzija

Vrlo brzo u Federaciji BiH mora doći do usklađivanja penzija jer je to zakonska obaveza, ukazanao je u Zenici na redovnoj godišnjoj izvještajnoj Skupštini Udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik kantonalnog udruženja, Mustafa Trakić je podsjetio, da je zakonsko usklađivanje penzija stornirano zbog stupanja na snagu takozvanog korona zakona, ali njegova važnost uskoro prestaje.

„Insistirat ćemo na redovnom usklađivanju penzija već od septembra i to retroaktivno od januara, a prije toga i na vanrednom usklađivanju penzija, takođe ratroaktivno“, dodao je Trakić.

„Federalni savez udruženja penzionera će već početkom avgusta dostaviti zahtjev za usklađivanjem penzija, odnosno primjenu člana 79. Zakona o PIO“, najavio je Redžo Mehić,predsjednik Upravnog odbora.

Novoizabrani predsjednik Skupštine kantonalnog udruženja penzionera, Šefik Zvekić pozitivnim je ocijenio prelazak na budžet jer je otklonjena bojazan da li će ili ne biti penzija.

„No, jedan od zaključaka skupštine je da sve kategorije stanovništva snose teret krize, a ne samo penzioneri i nadamo se da će Vlada poboljšati stanje, kao i neka druga važna pitanja, kao što je zdravstvo“, istakao je Zvekić.

Skupština Udruženja penzionera ZDK prihvatila je izvještaje o radu, kao i finansijski izvještaj za protekli period, te izvršila imenovanja na upraženje pozicije u Upravnom odboru.(Š.B.)