Gradonačelnik Kasumović uručio čekove korisnicima fonda Omladinske banke

Između Grada Zenice i Fondacije Mozaik danas je potpisan Aneks Sporazuma o saradnji na podršci projektima koji će, u naredne tri godine, biti finansirani iz fonda Omladinske banke Zenica.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović danas je svečano uručio stilizovane čekove korisnicima fonda Omladinske banke, mladim biznis inovatorima i društvenim aktivistima.

Početkom ove godine, Fondacija Mozaik je i ovdje uspostavila Program Omladinske banke, čime je Zenica pridružena zajednici od 48 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, koja ohrabruje biznis inicijative i i društveni aktivizam mladih, uzrasta od 17 do 30 godina.

U Zenici je u drugom pozivu Programa Omladinske banke podržano devet projekata, koje će realizovati grupe mladih, u ukupnoj vrijednosti od 23 hiljade maraka, kao i tri mikrobiznisa, kojima su uspostavljena i tri radna mjesta.

Radi se o raznovrsnim projektima, od ideje širenja svijesti o zaštiti zdravlja, do uspostavljanja poljoprivrednog obrta, odnosno domaće proizvodnje na području grada.

Gradonačelnik Kasumović je u poruci mladima istakao značaj omladinskog aktivizma i samostalne inicijative, dodajući da će svim korisnicima ovog programa, kao i svim mladima na području Zenice, Gradska uprava obezbijediti svaku pomoć i podršku njihovim inicijativama.(S.S.)